Hírek, beszámolók

Képzelt riport… – 40. évforduló a Bajor Gizi Színészmúzeumban

A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadás bemutatásának 40. évfordulóját ünnepelik január 12-én délután a Bajor Gizi Színészmúzeumban.1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, Hubay Miklós-Vas István-Ránki György Egy szerelem három éjszakája című művét, 2011 óta ezen a napon a Bajor Gizi Színészmúzeumban a magyar musicalt ünnepelik. Ez alkalomból emlékeznek a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadásra, a 40 éve bemutatott musicallegendára.
Az eseményen meghívott vendégeikkel, az egykori ősbemutató közreműködőivel Egri Mártával, Szegedi Erikával, Andai Györgyivel, Radnóti Zsuzsával és Tahi Tóth Lászlóval találkozhatnak az érdeklődők. A beszélgetést színházielőadás-részletek vetítése színesíti. A program múzeumi belépővel látogatható. A születésnapi beszélgetésre szombaton 15 órakor várják a közönséget.
A budapesti Vígszínház 1973. március 2-án mutatta be a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt. Déry Tibor azonos című kisregényét Pós Sándor alkalmazta színpadra, zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna szerezte. Ez volt a rockzenészként népszerű Presser Gábor első színházi munkája, a darab pedig utat nyitott a popzenének a magyar színházi és irodalmi életbe. A cselekmény egy amerikai rockfesztiválon bontakozik ki, középpontjában pedig egy magyar emigráns házaspár áll.
A darab Marton László rendezte vígszínházi bemutatója után kritikai és kasszasiker lett hazai és – a vendégjátékoknak köszönhetően – európai szinten. A premier óta számos magyarországi és európai színpadon bemutatták. A musical 13 dalának zöme örökzöld sláger lett idehaza.
Az évforduló alkalmából a Vígszínházban tavasszal újra felcsendülnek Presser Gábor és Adamis Anna dalai, de a Riport a Popfesztiválról új színpadi mű, új történet, amely az egykori előadás születésének hátterét mutatja be, színházról és szerelemről szól Török Ferenc rendezésében. A darabot 2013 áprilisában láthatja a közönség.

 

Forrás: MTI
 

Kapcsolódó tartalmak

Ismét Budapesten a Postmodern Jukebox

Vincze Dániel

Színházi gyereknap a Pécsi Nemzeti Színházban

Sándor Petra

Színházi majális a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Sándor Petra

Sakk – Interjú Sári Évivel

oldadmin

Manitu bocskora – Berlin

Nagy Péter