Hírek, beszámolók

Két győztes a II. Madách Musical Pályázaton

Két győztest hirdettek a II. Madách Musical Pályázaton: a megosztott első helyen az Aranyborjú és a Dögkeselyű című darab áll. A zsűri döntése alapján ezt a két musicalt mutatja be a Madách Színház 2014-ben.

A II. Madách Musical Pályázat két nyertes darabját, Horváth Péter, Fekete György és Gerendás Péter Aranyborjú című művét, valamint Fekete György és Munkácsi Miklós Dögkeselyű című darabját a stúdiószínpadon mutatja be a színház – olvasható a Madách Színház az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Második pályázatát 2012-ben hirdette meg a Madách Színház új magyar musical megalkotására. Az eredeti kiírás szerint a nyertes művet mutatják be a stúdiószínpadon. A zsűri végül mégis úgy döntött, hogy nem egy, hanem két művet díjaz, így mindkét nyertes darabot műsorra tűzik 2014-ben.
A II. Madách Musical Pályázat első fordulójában 24 jelentkező adta be készülő darabja szinopszisát, egy jelenetét és öt dalát. Ebből a zsűri – Malek Andrea színésznő, Kocsák Tibor zeneszerző, Müller Péter író, Tihanyi Ákos koreográfus és Szirtes Tamás rendező, a zsűri elnöke – kilencet juttatott tovább.
A kilenc készülő musical koncepcióját és egy-egy dalát hallgatták meg ezután a zsűri tagjai és a sajtó képviselői. A zsűri a döntőbe négy darabot juttatott be.
A döntőben a négy musical félórás keresztmetszetét 2013 novemberében és decemberében láthatták a sajtó képviselői a stúdiószínpadon. Az Aranyborjú és a Dögkeselyű című musical mellett a másik két döntős darab Kiss Judit Ágnes és Fűri Anna Anzelm és a kígyólány, valamint Tóth Tamás Metis című műve volt.

Az Aranyborjú című darab ismertetője szerint a musical Ilf és Petrov regénye alapján született. A történet szerint Osztap Bender milliomos akar lenni a 30-as évek Szovjetuniójában, és e cél érdekében mindent megtesz, ami csak kitelik egy magafajta csavaros eszű, ellenállhatatlan kalandortól.
A Dögkeselyű András Ferenc 1982-es azonos című filmjének mába helyezett zenés változata. A mű az akciós-krimis elemek ellenére azonban nem csak krimi, hanem keserű társadalomszatíra is, középpontjában az elvei mellett a végsőkig, akár a pusztulásig is kitartó, harcát egyre magányosabban folytató Simon Józseffel, a diplomás taxisofőrrel – olvasható a darab ismertetőjében.

A Madách Színház egyik legfontosabb célja, hogy műsorán a világhírű musicalek mellett a műfaj tehetséges magyar szerzői is megjelenjenek. A színház ezért indította útjára 2009-ben első musicalpályázatát, amelynek győztese Bolba Tamás, Galambos Attila és Szente Vajk Csoportterápia című musical comedyje volt. A darabot azóta is nagy sikerrel játsszák, ahogy az Én, József Attila című musicalt is, amely szintén a pályázaton tűnt fel, és 2012 óta szerepel a Madách Színház műsorán.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Egy éj Velencében, avagy a golyók háborúja (Budapesti Operettszínház)

Nagy Péter

Az Isten pénze Baján

Vincze Dániel

Rövidhírek, 2014. február

Volf Anna

Szeretek színházat csinálni

Vincze Dániel

Szentivánéji álom közönségtalálkozó (Baja, 2015.08.18.)

Buchmann-Horváth Emese