Hírek, beszámolók

Két zenés darabbal érkezik a harmadik SZEM Fesztivál

Február 3. és 8. között ismét megrendezésre kerül a SZEM Fesztivál Miskolcon.

A 2015-ben immár harmadszor megrendezett SZEM (Színművészeti Egyetemek Miskolcon) Fesztivál egy ötnapos színházi szemle, amelyen a legfiatalabb színházcsináló generáció tagjai mutatkozhatnak be egymásnak és a magyar közönségnek. Az idei évben körülbelül 50 külföldi és 70 magyar diák veszt részt a szemlén. A SZEM a találkozások színhelye, ahol a diákok együtt dolgoznak, kísérleteznek, miközben egymás munkáival is megismerkedhetnek. Az egyes csoportok egész estés előadásai mellett izgalmas workshopok, munkabemutatók és szakmai beszélgetések teszik teljessé a programot.

A zenés színházi műfaj idén két darabbal is képviselteti magát a fesztiválon. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) III. évfolyamos színész osztálya Dömötör András és Máté Gábor vezetésével a Grimm testvérek meséjét, A brémai muzsikusok zenés feldolgozását viszi színre. Az SZFE, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a Bartók Béla Konzervatórium koprodukciójaként lesz látható a SZEM-en a Csokonay művéből készült musical, a Karnyóné. Kovács Adrián (zene) és Kendrey Beatrix (librettó és dalszöveg) musical-feldolgozása először a II. Madách Musical Pályázaton tűnt fel, ahol a harmadik fordulóig jutott, ősbemutatójára pedig 2014. május 25-én került sor a Zeneakadémián.

„A Karnyóné volt a diplomamunkám zeneszerzés szakon. A Jazz and More kórus közreműködésével, 30 fős zenekarral, és Marton László és Hegedűs D. Géza V. éves színészosztálya előadásában mutattuk be. Jelenleg – a januári felújítás után – az Ódry Színpad műsorán szerepel. Az előadás egyik erőssége, hogy 60 fiatal dolgozik együtt benne szívvel-lélekkel. Az ötödéves színész osztály ifj. Vidnyámszky Attila rendezésében lendületes, sajátos musical-előadást hozott létre.” – mesélte megkeresésünkre a zeneszerző, Kovács Adrián. A SZFE V. éves színészosztályát a Bartók Béla Konzervatórium és a Zeneakadémia hallgatóiból alakult zenekar (zenekarvezető: Mester Dávid) valamint a Jazz and More kórus (karvezető: Halkovics Ágnes) kíséri. Az előadás karmestere Rajna Martin. A musicalből itt láthatók részletek.

Részlet az előadásból (Fotó: Éder Vera)

Először szerepel a fesztiválon az amszterdami ArtEZ Művészeti Intézet, akik Kafka A kastély című sötét abszurdját hozzák el sajátos értelmezésben, és két év után újra lesz előadás a svájci Scuola Teatro Dimitriből: a Lopott arcok könyve egy ott tanuló magyar diák személyes munkája. A MNSZ Shakespeare-évéhez kapcsolódóan két Shakespeare-témájú előadás is bekerült a programba – Varsóból szerelmes Shakespeare monológok és dialógok különböző feldolgozásai érkeznek, Bukarestből pedig a Szentivánéji álom lesz látható. Erős lesz a magyar egyetemek jelenléte az idei fesztiválon: a fent említett két zenés darabon túl a Színház- és Filmművészet Egyetemről jön Borbély Szilárd Nincstelenek című műve, Kaposvárt pedig egy különleges Molnár Ferenc darab, A fehér felhő képviseli.

Forrás: MNSZ, Viva la Musical!

Kapcsolódó tartalmak

Musical készül az Anna Kareninából Moszkvában

halasi.vivien

A púpos – új magyar musical ősbemutató Komáromban

Buchmann-Horváth Emese

Kerényi Miklós Máté és Baranyai Annamária a Lévay Énekverseny győztesei között

Utasi Nikolett

Porgy és Bess és Az operaház fantomja a Szegedi Szabadtérin

Buchmann-Horváth Emese

Mamma Mia! premier – Koós R., Stohl A., Simon B., Szerednyey B. (Madách Színház, 2014. szeptember 27.)

Czitrovszky Balázs