Hírek, beszámolók

Kettős születésnapot ünnepel a musicalvilág

A 20. század második felének két, talán legnagyobb hatású musicalszerzője egyszerre ünnepli születésnapját: Andrew Lloyd Webber 62, Stephen Sondheim 80 éves a mai napon.

Stephen SondheimAndrew Lloyd WebberA két szerző gyakorlatilag minden szempontból egymás ellentéte. Webber zeneszerzőként a dallam mestere, míg Sondheim saját, irodalmi igényű szövegeihez komponál kevésbé populáris zenét. Webber a nagyközönség kedvence, Sondheim a kritikusoké. Webber népszerű musicalei a Broadway és a West End legtöbbet játszott előadásai között szerepelnek, míg Sondheim musicalei általában sokkal rövidebb ideig vannak műsoron. A felújítások tekintetében viszont Sondheim vezet: darabjait gyakran állítják színpadra a korábbiaktól eltérő koncepcióban. Sokszor vetik Webber szemére, hogy túlságosan a külsőségekre koncentrál,  Sondheim viszont az úgynevezett intellektuális musical legjelesebb képviselője.

Kettejük közül a kerek évforduló okán idén Stephen Sondheim került inkább előtérbe. New Yorkban és Londonban számtalan koncerttel, beszélgetéssel, bemutatóval tisztelegnek az idős mester előtt.
A Broadway-n több születésnapi koncertet is tartanak olyan sztárok közreműködésével, mint Bernadette Peters, Mandy Patinkin, Patti LuPone, Elaine Stritch, Barbara Cook vagy Angela Lansbury.
Sondheim kedvenc színészein kívül a Broadway-zeneszerzők ifjabb generációja is koncerttel köszönti a műfaj élő legendáját: többek között Lin-Manuel Miranda (In The Heights), Bobby Lopez és Jeff Marx (Avenue Q), Andrew Lippa (The Wild Party), Duncan Sheik és Steven Sater (Spring Awakening), Tom Kitt és Brian Yorkey (Next To Normal), Jeanine Tesori (Caroline or Change) és Michael John LaChiusa (Hello Again) is egy-egy saját, erre az alkalomra írt dallal készült a Sondheim 80 című mai koncertre.
A kerek évforduló nem lenne teljes új bemutatók nélkül. Az elkövetkező hónapokban valóságos Sondheim-dömping várható New Yorkban. Továbbra is műsoron marad az Angela Lansbury és Catherine Zeta-Jones főszereplésével bemutatott A Little Night Music (Kis éji zene) és a West Side Story felújítása. (Utóbbinak a szövegeit írta Sondheim.) Tegnaptól látható a Sondheim on Sondheim című koncertműsor, melyben többek között Vanessa Williams, Barbara Cook és Norm Lewis előadásában hangoznak el Sondheim dalai. Áprilisban pedig az Encores! koncertsorozat keretében kerül bemutatásra az Anyone Can Whistle Sutton Fosterrel és Raúl Esparzával a főszerepben.

Stephen Sondheim neve Magyarországon sem ismeretlen, köszönhetően elsősorban a Sweeney Todd filmfeldolgozásának. Színpadon a West Side Story-t, a Sweeney Toddot, az Assassins-t (Orgyilkosok), az A Little Night Music-ot (Kis éji zene / Egy nyári éj mosolya) és a Merrily We Roll Alongot (Vidáman gördülünk tovább) láthatta művei közül a magyar közönség. A közelmúltban a Madách Színház Szenvedély című koncertje adott ízelítőt Sondheim zenei világából.

A jövőben a Viva la Musical nagyobb figyelmet szeretne fordítani Stephen Sondheim műveinek bemutatására és népszerűsítésére, így hamarosan külön vele foglalkozó aloldallal jelentkezünk.

Andrew Lloyd Webber és Stephen Sondheim is sokat köszönhet Cameron Mackintosh producernek. Az ő születésnapja volt az az alkalom, amelyre készülve életükben először és valószínűleg utoljára közös munkába fogtak. A két szerző a Fantomból a Music of the Nightot és az A Little Night Music Send in the Clowns című dalát írta és szövegezte át erre az alkalomra. A közös születésnapról szóló hírt ennek a különleges produkciónak a felvételével zárjuk.

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Ráadás Vámpírok Bálja előadások augusztusban!

admin

Balett-terem átadásával kezdődött meg az új színházi évad Pécsen

Volf Anna

Jerry Springer a Broadway-re tart

admin

ONeill: Utazás az éjszakába (Magyar Színház)

Czitrovszky Balázs

Hirtelen, a Nő! – Nagy Sándor zenés estje

Volf Anna