Hírek, beszámolók

Kevesebb új bemutató, átszerkesztett műsor a Miskolci Nemzeti Színházban

Kevesebb új bemutatóról és a produkciók időpontjainak átcsoportosításáról, átszervezéséről szólt a 2011/2012-es színházi évad társulati ülése a Miskolci Nemzeti Színházban kedden.

Halasi Imre, a teátrum igazgatója úgy fogalmazott: “a tudatlanság nagyon sok mindentől megóvja az embert”, nem is bánja, hogy nem ismeri teljes részleteiben a Miskolci Nemzeti Színház 188 éves történetét, hiszen így nem áll módjában azt mondani, soha ilyen nehéz helyzetben nem volt a színház. Ha pedig volt is, akkor is kilábalt belőle, mert “akkor most nem lennénk itt” – tette hozzá. Véleménye szerint semmi más tanúsága nem lehet annak, ami történik, mint az, hogy ebből ki kell lábalni, mert nemcsak a színházról, hanem a közönségről is szó van.

Az igazgató kifejtette: márciusban már 57 millió forintos költségvetési elvonással kezdték meg az évad tervezését, miközben 35 millió forinttal megemelte a város a bevételi kötelezettségét a teátrumnak, ennek szellemében szerkesztették át tehát a műsortervet és kötötték meg a szerződéseket. Hozzáfűzte: az évadzáró társulati ülésen hangsúlyozta, emiatt nem terveztek tizenhárom bemutatót csak nyolcat, és emiatt “porolnak le” korábban játszott sikerdarabokat. Augusztus közepén azonban “jött egy hír”, amely szerint a város 88 millió forinttal zárolja a színház költségvetését, ennek túlélésre akkor még nem látott semmilyen megoldást – mondta a direktor. Azóta több egyeztetés történt, december 31-ig átszerkesztették a műsort, azokat a produkciókat, amelyek költségesebbek, megpróbálták a második félévre áttenni, azokat pedig, amelyek szerényebb összeget igényelnek, az évad első felére helyezték. “Minden bizonnyal búcsút mondunk az évi 450 előadásnak és a vidék leglátogatottabb színháza címnek is, legalábbis átmenetileg ez valószínűleg így lesz, de ez visszatérhet” – jelentette ki Halasi Imre.

Mint mondta, ennek tükrében az első nagyszínházi bemutató Bereményi Géza Az arany ára című színműve lesz október 28-án a Nagyszínházban. A Túl a Maszat-hegyen című mese-musical bemutató előadását pedig október 7-én tartják.
Legnagyobb költségvetésű előadásuk, A nyomorultak premierje 2012. március 2. Az eredetileg ekkorra meghirdetett operabemutató, Puccini Bohémélete 2011. november 25-én kerül színre először. A Legenda a lóról című Tolsztoj-művet március 23-tól láthatja újra a közönség a Csarnokban, a Ludas eM/Mesterkurzus című táncszínházi est bemutató előadása pedig 2012. január 13-án lesz szintén a Csarnokban. A régi sikerdarab, A dzsungel könyve ebben az évadban eddigi terveik szerint a Nagyszínházban lesz látható. Az ügynök halála című dráma, a Pletykák című bohózat és az Elsötétítés című színmű bemutatójának időpontja nem változik.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Cyndi Lauper musicalt ír

Utasi Nikolett

Budapesti Nyári Fesztivál sajtótájékoztató

Nagy Péter

Gálvölgyi János köszöntése 65. születésnapja alkalmából (Madách Színház, 2013. május 26.)

Czibulka Stella

Egerben már próbálják a Gül babát

admin

A Matulások dalban mondják el

jambor.dorottya