Hírek, beszámolók

Kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok programsorozata

A Zorba, a görög című táncjátékkal pénteken elkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok programsorozata a Dóm téren, ahol a színpadot idén a Dóm felújítása miatt a székesegyházzal szemben állították föl.

Herczeg Tamás, a játékok igazgatója a kedden rendezett sajtóbejáráson elmondta, hogy a fesztivál történetének 83 esztendeje során a közönség soha nem vehetett részt ilyen körülmények közt – a Fogadalmi templomnak háttal helyet foglalva – az előadásokon, bár már a játékok indulásakor, az 1930-as években is felmerült a gondolat, hogy ebben a helyzetben játsszanak a téren. Húsz évvel ezelőtt többek közt azért ezt az azóta is használatos mobil lelátót választották, mert bármilyen helyzetben felépíthető.
A nézőtér megfordításával a játékok történetének legnagyobb színpadtechnikai fejlesztése valósult meg. Csaknem ezer négyzetméteres, vadonatúj, az eddiginél jóval többet tudó színpadot és korszerű világítástechnikát kapott a fesztivál. A fejlesztés költségeiből több mint 100 millió forintot a fenntartó önkormányzat fedezett, 330 millió forintot – részben kormányzati segítséggel – állt a szeged-csanádi egyházmegye, 50 millió forintot pedig a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. saját költségvetéséből gazdálkodott ki.
Az érdeklődés és a jegyértékesítés bevétele időarányosan felülmúlja a korábbi évek eredményeit, a színházi szakember szerint ez részben a közönség kíváncsiságának tudható be, a nézők szeretnék látni a megújult fesztiválhelyszínt.
Harangozó Gyula, a fesztivál művészeti vezetője elmondta, az új technika különleges színpadi megoldásokat tesz majd lehetővé, melyet első ízben pénteken és szombaton láthat majd a közönség.
A mobil színpad és technika arra is lehetőséget kínál, hogy a fesztivál produkcióival – például az évad legnépszerűbb előadásával, a Mamma Mia!-val – turnéra induljon.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Sakk – Interjú Simon Edit producerrel

oldadmin

Meghallgatás a Madách Színházban

admin

Mától játsszák az Addams Family-t a Broadway-n

admin

Pszichopata bőrébe bújik Bereczki Zoltán

Buchmann-Horváth Emese

Szentivánéj a Vajdahunyad várában

Nagy Péter