Hírek, beszámolók

Kiss Csaba a Miskolci Nemzeti Színház új ügyvezetője

Kiss Csaba rendező, drámaíró, dramaturg lesz a Miskolci Nemzeti Színház új ügyvezetője június 1-jétől, erről rendkívüli ülésen döntött a város képviselő-testülete kedden – közölte Dobos Tímea, az önkormányzat szóvivője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az új vezető feladata, hogy országosan is nívós, közönségbarát teátrumot szervezzen a borsodi megyeszékhelyen, azaz hogy “szerethető, polgárbarát, látogatott és elismert színházat működtessen a városban”. Kiss Csaba megbízatása öt évre szól.

A helyi közgyűlés novemberben írt ki pályázatot a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára, amelyre Kiss Csaba mellett Koltay Gábor filmrendező pályázott. Korábban Koltay Gábort támogatta a színház dolgozóinak többsége mellett a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság is. Dobos Tímea emlékeztetett arra, hogy a döntés előtt több egyeztetést is tartottak a két jelölt személyes részvételével. Az MTI információi szerint az MSZP miskolci frakciója nem vett részt a keddi, zárt ülésen történt döntéshozatalban.

Kiss Csaba egy héttagú csapat élén pályázott. A Jászai Mari-díjas rendező, József Attila-díjas drámaíró pályázatának egyedi eleme, hogy öt állandó rendezőre és két dramaturgra épít, zenei vezetőként pedig Silló Istvánt jelöli meg. Kiss Csaba – bár egyszemélyi felelős vezetője a színháznak – a döntések előkészítésében kiemelt szerepet szán a rendezőket, a zenei vezetőt és a dramaturgokat tömörítő Művészi Tanácsnak. Ez a felállás újdonság a magyar színházak rendszerváltás utáni történetében – közölte a szóvivő.

Kiss Csaba rendező, drámaíró a társulatnak január közepén tartott bemutatkozásakor azt ígérte: nagyon egyértelműen fog fogalmazni, és megválasztása esetén bármit, amit mond, számon lehet majd kérni tőle. Az akkori szimpátiaszavazáson Koltay Gábor 111:60 arányban nyert, 30-an nem szavaztak, 7 voks pedig érvénytelen volt. Néhány nappal később a szakmai bizottság is Koltay Gábor pályázatát támogatta 5:3 arányban, egy tartózkodás mellett. 

Kiss Csaba kinevezését követően az MTI-nek elmondta: roppant nagy izgalommal, és örömmel fogadta a döntést. Mint hozzátette, egy hathónapos munka eredménye ért be. Rámutatott, hogy a pályázati anyag kimunkálásával csapatával valójában egy szerződést akartak letenni a város asztalára, ebben konkrétan megfogalmazni és akár számon kérhetővé tenni terveiket. A pályázat ezáltal pontos képet ad arról, milyen színházat szeretnének Miskolcon.

Kiss Csaba a feladatok közé sorolta, hogy a jelenleginél jobban beágyazzák a miskolci kultúrába a teátrumot, ne csak előadásokkal szerepeljenek a köztudatban, hanem sokféleképpen jelenjenek meg a település életében. Ennek érdekében együtt kell működni a város kulturális bázisával, és például az iskolákhoz is közelebb kell vinni a színházat. A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál értékeire külön is építeni lehet és kell – hangsúlyozta, kitérve arra, hogy az operafesztiválhoz kapcsolódva szeretne létrehozni a borsod megyeszékhelyen – a kisvárdaihoz hasonlóan – egy határon túli magyar színházak részvételével zajló seregszemlét, valamint az európai színiakadémiák mustráját. Mint kiemelte, a Miskolci Nemzeti Színház az ország leglátogatottabb vidéki színháza, ezt a rangot mindenképp meg akarják őrizni, sőt tovább is szeretnének lépni.

Kiss Csaba szerint csapatával olyan tervet terjesztettek be, amely a meglévő forrásokra, illetve főképp a kreativitásra épít. Nem drágák a tervezett seregszemlék sem, viszonylag alacsony költségvetéssel megvalósíthatóak – magyarázta. Arról is szólt, hogy bár csak június 1-jével váltja Halasi Imre jelenlegi direktort, addig már az előkészítő munkákat, feladatokat végzi, hiszen épp az operafesztivál idején “csöppen bele” a miskolci kulturális életbe.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

5. nyári báli szezon a Vámpírokkal

Kiss Brigitta

Ghost premier az Operettszínházban

Liga Mihály

Monte Cristo concept cd Pia Douwes-szal

admin

Musicalszerepben az egykori tinisztár

admin

Zenés bemutató a Zsámbéki Színházi Bázison

Volf Anna