Hírek, beszámolók

Kiváló minősítést kapott a Szegedi Szabadtéri Játékok

A hagyományápolást, újító szándékot, művészi minőségre való törekvést is méltányolták az értékelés során, mely a Dóm téri fesztivál elmúlt három évét vette alapul.
Kiváló minősítésű művészeti fesztivál besorolást kapott a Szegedi Szabadtéri Játékok a Magyar Fesztiválregisztrációs és Minősítési Program Szakmai Intéző Bizottság elbírálása alapján. Az ezt megelőző, elmúlt három évad vizsgálata alapján született értékelés szerint a fesztivál amellett, hogy előtérbe helyezi a hagyományok ápolását, a produkciók tartalmi megközelítése, újító szándékú színpadra állítása szempontjából egyediségre törekszik. „Erőssége, hogy ezt nem mindenáron, hanem a kiválasztott művészek elemzésen alapuló, következetes dramaturgiára törekvő szándékainak támogatásával teszi” – fogalmaz az értékelés. Kiemeli a Dóm téri program sokrétűségét valamint pozitívumként említi, hogy vegyes összetételű és műfajorientáltságú művészeket egy produkcióba képes tömöríteni a fesztivál.

A Szegedi Szabadtéri Játékok Magyarország legnagyobb szabadtéri színháza, a szegedi Dóm téren nyaranta megrendezésre kerülő musical, operett, opera, próza, hangverseny és táncművészeti előadások sorozata. A Játékok ötletét először 1926-ban Juhász Gyula, a szegedi költő vetette fel. Az első előadásra – a Magyar Passióra, Hevesi Sándor rendezésében – 1931. június 13-án került sor. Ezt követően a szabadtéri előadások – töretlen sikerrel – minden év nyarán Szeged fő attrakcióját jelentették, egészen a második világháborúig, amikor egy időre megszüntették az előadássorozatot. Az újrakezdés, 20 év kihagyás után, 1959. július 25-én következett el. Ezen az estén a Hunyadi László dallamaival kezdődött meg a Szegedi Szabadtéri Játékok második fejezete. A több, mint 40 év alatt – 142 darab 657 előadásán – már 3 millió nézőnél többen voltak kíváncsiak a Játékokra.
Jövőre, 2013-ban olyan nagy sikerű darabokat láthatunk a Dóm téri színpadon, mint az Elfújta a szél, az István, a király, vagy a Leányvásár.

Kapcsolódó tartalmak

Díjátadó és ünnepi gála a Magyar Operett Napján

Buchmann-Horváth Emese

Egyetemisták számára rendeznek színházi nyílt napot Szegeden

Volf Anna

Hamarosan megjelenik a Passione opera-pop válogatáslemez

admin

Megvannak a Színikritikusok Díjának jelöltjei

Volf Anna

Musicalt írnak a South Park alkotói

admin