Hírek, beszámolók

Koldusopera a Vígszínházban

Kezdődik az évad a Vígszínházban: az idén 12 bemutatót, köztük Bulgakov, Shakespeare, Brecht, Goldoni, Molnár Ferenc és Spiró György műveit láthatja a közönség.

A Vígszínház pénteki sajtótájékoztatóján Eszenyi Enikő igazgató bejelentette, hogy a 2014/2015 évadra a színház 12 bemutatóval készül, melyből hat előadást már szeptember-október hónapokban láthat a közönség. Az  igazgató kiemelte, fontosnak érzi, hogy más nagy színházzal ellentétben ne csak könnyű, zenés darabokat állítsanak színpadra, hanem  a magyar és a világirodalom újragondolt remekműveit is felvegyék a repertoárba.

A társulat a napokban érkezett meg a 22. Pilzeni Nemzetközi Színházi Fesztiválról, ahol nagy sikerrel mutatták be Godó Viktor rendezésében A revizor című darabot. A Vígszínház művészeit érte az a megtiszteltetés, hogy az új színházi épület színpadát felavathatták. Az előadást négy kategóriában is jelölték a színikritikusok díjára, mint a legjobb előadás, legjobb főszereplő (Hegedűs D. Géza), legjobb díszlet (Balázs Juli) és legjobb zene (Klaus von Heydenaber).

Szeptember 14-én a Magyar Dal Napján mutatja be a teátrum a Ha majd egyszer mindenki visszajön… című zenés estet, mellyel az első világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékeznek. Az Eszenyi Enikő rendezésében színpadra állított darab 1914-ben játszódik. A műsorban szereplő dalokat a kor népdalaiból, katonadalaiból, sanzonjaiból és máig népszerű zeneműveiből válogatták össze. A darabban Bartók Béla, Kodály Zoltán és Kálmán Imre mellett feltűnnek az otthon maradt feleségek, kisasszonyok és cselédlányok is. Az évfordulóra való megemlékezés folytatódik a Cseh és a Szlovák Nemzeti Színházzal közös produkcióban készült 1914 című művel, melynek premierjét október 15-én tartják.

A nagyszínpadon október 12-től lesz látható Bulgakov A Mester és Margarita című előadás. Michal Dočekal rendezőnek nem volt ismeretlen a társulat, hiszen ő vitte színre a Jóembert keresünk és a Mikve című előadásokat is.  Alföldi Róbert rendezésében láthatja Shakespeare Julius Caesar című drámáját a közönség december 6-tól, Bodó Viktor keze alatt pedig Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusopera című műve elevenedik meg, a Szputnyik Hajózási Társasággal közös produkcióban.

A Pesti Színházban szeptember 13-án, pénteken kerül bemutatásra David Eldridge Az ünnep című műve Eszenyi Enikő rendezésében. Ezt követi október 10-én Spiró György Kvartettje, melyet Marton László rendezett.  December 7-én tartják a bemutatóját Gothár Péter által színpadra állított Goldoni komédiának, a Két úr szolgájának. A bemutatókat a Pesti Színházban Molnár Ferenc A testőr című műve zárja február 28-án Valló Péter rendezésében.

A Vígszínház figyel a jövő generációjára is, így idén a Házi Színpadon a fiatalok mutatkozhatnak be. A rendezők olyan női szerzők műveit állítják színpadra, akik írásaikban női sorsokat, küzdelmeket, fájdalmakat mutatnak be. Elsőként Heather Raffo Fátyol nélkül című drámáját láthatjuk Mátyássy Áron filmrendező színpadi feldolgozásában, majd decemberben a Polcz Alaine önéletrajzi írása alapján készült Asszony a fronton kerül színre. Az évad során bemutatkozási lehetőséget kap a Színház- és Filmművészeti Egyetem két rendező szakos hallgatója Székely Kriszta és Kovács D. Dániel.

A Vígszínház idén is csatlakozik a Színházak éjszakája programhoz, melyet együtt rendeznek a VÍGnappal. Szeptember 20-án 12 órától az érdeklődők kulisszajáráson vehetnek részt a színház művészeivel, elleshetik a műhelytitkokat és benevezhetnek a Toldi Tusára. Este 18:00 órától a Ha majd egyszer mindenki visszajön… című darabot lehet megtekinteni, 23:00 órától pedig Pesten születtem címmel Kern András koncertje lesz látható a nagyszínpadon. 20:00-tól a Házi Színpadon Deres Péter dramaturggal beszélget Gombár Mari, Lukács Sándor és Teleki Péter. A programokra az előzetes regisztráció szükséges.

Kapcsolódó tartalmak

Kultúr Kavalkád júliusban is!

admin

Arany Kotta díjátadás

Buchmann-Horváth Emese

Miss Saigon (Sopron)

Schmidt Barbara

A Nyomorultak – interjú Molnár Lászlóval

Stern Ágnes

Ünnepelték az ExperiDance új darabját a győri táncfesztiválon

Buchmann-Horváth Emese