Hírek, beszámolók

Hamarosan Koldusopera premier a Tháliában

A Budapesti Operettszínház 2010. december 3-án mutatja be Bertolt Brecht és Kurt Weill művét a Thália Színházban. A főbb szerepekben Szinetár Dórát, Dolhai Attilát, Szabó P. Szivesztert és Peller Annát láthatja majd a közönség, a darabot Béres Attila rendezi.
 
Az alkotók által csak zenés filmkockákként jellemzett darab hosszú múltra tekint vissza mind hazánkban, mind nemzetközi téren. Brecht John Gay 1728-as Koldusoperáját dolgozta át hogy 200 évvel később, 1928-ban már Háromgarasos opera néven mutathassák be a berlini Theater am Schiffbauerdamm-ban. Brecht Gay művének fő cselekményvázát megtartotta, sőt egyes karakterek neveit is, a szöveget azonban teljesen a saját képére formálta. Az akkori németországi viszonyokkal elégedetlen Brecht számára jól jött az alvilági téma, hiszen a rendszer csődöt mondott és az író szerint a Háromgarasos opera jó példázat arra, miszerint a piti bűnözés és a meggazdagodott “tisztességes” polgárok között nincs különbség, sőt, utóbbiak tettei felett még szemet is hunynak. 
 
Brecht ironikus, groteszk humorú szüvegeit Kurt Weill a kabarék és a jazz dallamvilgával ötvözte. Hazánkban 1930-ban mutatták be a darabot a Vígszínházban A koldus operája címmel. Ez egy összevont előadás volt Brecht és Gay művéből, melyben Heltai Jenő Captn Johnny-nak nevezte a későbbi Bicska Maxit, akit ekkor Jávor Pál alakított. A darab ebben az időben a színházi avantgard része volt, mára azonban klasszikus rangra emelkedett, hiszen olyan slágereket tartalmaz mint a Cápa-dal vagy az Ágyú-dal.
 
A történet a Soho legmélyén játszódik, ahol az alvilág tipikus szereplői, koldusok, kurvák, banditák élnek. Bicska Maxi (Dolhai Attila), a szépfiú rablógyilkos titokban elveszi feleségül Jonathan Jeremiah Peachum (Balikó Tamás/Földes Tamás), a koldushálózatot működtető üzletember egyetlen lányát, Polly-t (Szinetár Dóra), ez vezet majd különböző bonyodalmakhoz. 
 
A darab műfaja nehezen behatárolható, hiszen egyszerre musical, operett és opera, valamint mindezek paródiája. A Budapesti Operettszínház produkciója leginkább a némafilmek stílusát idézi majd. 
 
A díszlettervező, Horesnyi Balázs egy félresiklott világhoz hű színpadképet alkotott, hiszen maguk a díszletek is ferdék. A jelmezekben Túri Erzsébet a 20-as 30-as évek divatját vetíti elénk.  A darab rendezője, Béres  Attila a sajtótájékoztatón elmondta, leginkább egy némafilmbe öltözött színház képe tárulhat majd a nézők szeme elé, s ő nem akarta modernizálni a darabot, csak kihozni azt, amit Brecht és Weill már egyébként is beletettek. Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház igazgatója, a darab művészeti vezetője pedig azt a gondolatát fejezte ki, miszerint a Koldusoperában egy olyan társadalom képe bontakozik ki, melyben a kapcsolatrendszerek és a pénz motiválnak. 
 
Az előadás koreográfusa Tihanyi Ákos, zenei vezetője Bolba Tamás. A további szerepekben Siménfalvy Ágota, Szendy Szilvia, Szabó Dávid, Bálint Ádám, Pálfalvy Attila, Szerényi László, Balogh Bodor Attila, Petridisz Hrisztosz, Csuha Lajos, Kocsis Tamás és Aczél Gergő látható majd. Közreműködik a Budapesti Operettszínház Zenekara és a Musical Ensemble
 
 
 
Utasi Nikolett

Kapcsolódó tartalmak

Ghost (Dolhai A. – Vágó B. – MÁZS – Peller A.) Budapesti Operettszínház (2013.05.28.)

Buchmann-Horváth Emese

Átadták a TAPS-díjakat

Stern Ágnes

Megvan a Fantom 2 új címe

admin

Rejtelmek a Magyar Költészet Napján

Buchmann-Horváth Emese

Musical Pályázat – Madách Színház (2010.03.03)

Nagy Péter