Hírek, beszámolók

A Koldusoperával nyitja az évadot a veszprémi Petőfi Színház

Koldusopera című zenés színmű bemutatójával nyitja a 2011/2012-es évadot a veszprémi Petőfi Színház szeptember 16-án – mondta Oberfrank Pál, a színház igazgatója szerdán, az évadnyitó társulati ülést megelőző sajtótájékoztatón.

Bertolt Brecht és Kurt Weil darabját Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező viszi színre, a főszerepekben Eperjes Károly és Hirtling István látható – tette hozzá az igazgató. A Koldusopera bemutatója előtt adják át első alkalommal azt a díjat, amelyet Bujtor István özvegye, Bujtor Judit alapított a színházi háttérmunkások elismerésére. A társulat által titkos szavazással odaítélt Bujtor-gyűrűt a jövőben is mindig az új évad első nagyszínházi előadása előtt adják majd át.

Az igazgató az új évadról elmondta: hat nagyszínházi premierjük lesz, de tartanak négy gyermek- és ifjúsági bemutatót is, a Latinovits-Bujtor Játékszínben pedig nyolc produkciót láthat majd a közönség, elsősorban vendégelőadásokat. Oberfrank Pál hangsúlyozta: ünnepi évadra készülnek, hiszen az állandó társulat 50 éves. Az intézmény anyagi helyzete azonban “visszafogottságra int”, így nem egy “nagy durranással” fognak megemlékezni az évfordulóról, hanem több kisebb eseménnyel – tette hozzá. Szeptember 3-án például nyílt napot tartanak, bemutatják a színházat a közönségnek, a kertben pedig a művészek sütnek-főznek a látogatóknak. “Mindenkit várok a lecsómra” – jegyezte meg Oberfrank Pál, hozzátéve, hogy különösen a fiatalokra számítanak, ugyanis este négy zenekar ad koncertet a színházkertben: fellép a tordasi Szivárvány együttes, a színház zenekara, a Cserna Antal színművész vezette Harmadik Figyelmeztetés és a Vígszínház zenekara, a Könnyű Esti Sértés Fesztbaum Béla vezetésével, de lesznek meglepetés vendégek is.

Kiemelkedő jelentőségű nap a színház életében szeptember 9., ugyanis ekkor lesz Latinovits Zoltánnak, a veszprémi társulat egykori tagjának a 80. születésnapja – mondta Oberfrank Pál, hangsúlyozva: e nap előestéjén emlékeznek a nagy művészre a Latinovits-Bujtor Játékszínben, ahol Kéri Kitty és Szalma Tamás, a színház művészei Csillagok találkozása címmel tartanak felolvasóestet Latinovits Zoltán és Ruttkay Éva írásaiból. Az évforduló előestéjén tárlat nyílik Latinovits Zoltán műegyetemi éveiben készített rajzaiból és festményeiből, amelyeket még sosem állítottak ki. Felavatják Latinovits Zoltán mellszobrát is, majd bemutatják azt a kötetet, amely a “színészkirályról” és a Veszprémben töltött éveiről készült. Szeptember 8-án a társulat tagjai megkoszorúzzák Latinovits Zoltán sírját Balatonszemesen, a veszprémi bazilikában pedig Nagy Károly kanonok a művész emlékére szentmisét tart, amelyen a társulat is részt vesz.

Oberfrank Pál elmondta, hogy a Koldusopera bemutatója után a következő premier október 21-én lesz, amikor Jane Austen Értelem és érzelem című regényét viszik színre a Kossuth-díjas Valló Péter rendezésében. Még idén mutatják be (december 2-án) Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című komédiáját Kéri Kitty rendezésében.
A 30 tagú társulatból távozott Kuna Károly színművész Székesfehérvárra, új tag nem érkezett. 

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

A Tony-gála díjátadói…

admin

Új generáció a Macskákban – interjú Sári Évivel

Mezőfi Orsolya

Siklóson mulatott a Tenkes kapitányának néhány szereplője

admin

Jótékonysági koncertet ad Mahó Andrea

Buchmann-Horváth Emese

Évadterv és díjátadás Szegeden

Sándor Petra