Hírek, beszámolók

Különleges passiójátékot rendez Alföldi Róbert

Színháztörténeti előadásra készülnek a PASSIO XXI alkotói: Alföldi Róbert formabontó színpadképpel, nagyzenekari kísérettel és 150 táncossal viszi színre a Székely Csaba tollából született bibliai történetet a Budapest Sportarénában, 2017. április 9-én, Virágvasárnap.

A készülő előadás kapcsán tartott sajtótájékoztatón részt vettek a darab alkotói, köztük Rosta Mária producer és Alföldi Róbert rendező, illetve a PASSIO XXI főbb szereplői: a Jézust alakító Szabó Kimmel Tamás, Stohl András, aki Júdást játssza, Feke Pál, aki Péterként lép színpadra, Pápai Erika, aki Máriát, László Zsolt, aki Kajafást, Fekete Ernő, aki Pilátust alakítja, valamint a Mária Magdolnaként első jelentős színpadi szerepére készülő Tóth Gabi.

Rosta Mária elmondta: egy 2007–ben, Manchesterben látott különleges passió előadás adta az ötletet, hogy itthon is színre vigyenek egy hasonlóan formabontó darabot. „Minden évben nekiszaladtunk, de különböző akadályok miatt soha nem sikerült színpadra vinni. Most, hogy megvalósul, az előadást  az Arénába rendezzük meg, ami erre az alkalomra soha nem látott módon alakul át: a hagyományos színpaddal szemben még egy nagy színpad kap helyet, amelyeket egy 50 méter hosszú keresztút köt össze” – mondta a producer. Alföldi Róbert kifejtette, hogy  a hatalmas tér azt hivatott jelképezni, hogy erővel, nyitott szívvel vizsgálják meg a történetet. A produkcióban nagy lendület, rengeteg szenvedély van, és mindez az összetartozást, a közösségbe való beilleszkedést segít érzékeltetni.

Az előadásban felcsendül az elmúlt évek-évtizedek néhány nagy slágere, két generáció kedvencei, melyek dalszövegei úgy illeszkednek a darabba, mintha kifejezetten erre az alkalomra íródtak volna. Ezáltal a huszonévesek és szüleik egyaránt találni fognak a PASSIÓ XXI-ben olyan tartalmat, ami kifejezetten hozzájuk szól. Az előadásban az eredeti dalszövegeket és dallamokat megtartva, ám áthangszerelve csendülhetnek fel a fiatal korosztály nagy kedvencei, a legnépszerűbb mainstream dalok olyan előadóktól, mint például a Tankcsapda, a Quimby, az Anna and the Barbies vagy az Intim Torna Illegál. Az előadás zenei kíséretét az Óbudai Danubia Zenekar 52 tagú szimfonikus zenekara, valamint rockzenészek adják.

A modern passiójáték végigköveti a jól ismert történetet Virágvasárnaptól, mintha az események napjainkban zajlanának, egyfajta választ adva arra a kérdésre is, mi történne, ha Jézus ma újra eljönne közénk. Bár a PASSIO XXI követi a hagyományos passiójátékok szerkezetét és főbb elemeit, Alföldi Róbert rendezésében hangsúlyt kapnak az egyéni tragédiák, az emberi dráma is.A rendező hangsúlyozta: a passió története kultúrantropológiai alaptörténet, ami mindannyiunk életét meghatározza, amelyből előbújt az egész európai kultúra. Ennek köszönhetően a színmű nem csupán a vallásos közönség számára szolgál mondanivalóval, hanem a nem-hívőket is megszólítja, és a rendező nagyon bízik benne, hogy az előadás nem vallásosság megléte vagy éppen hiánya alapján fogja elnyerni a nézők tetszését. Hiszen valójában arról szól a darab, hogy valaki azt hirdeti, hogy szeretetben és tiszteletben kell tartanunk egymást, és így kell élnünk. „Ugyanúgy nyúlunk majd ehhez a történethez,  mint bármelyik passió előadásnál: megmutatjuk, mit tud ez a történet a mi szívünkben. Közben pedig arra is keressük a választ, hogy észrevennénk-e ma a megváltót, ha eljönne közénk. A viszonyok ábrázolásában lehetnek meglepetések, de az alap sztorin nem változtatunk” – mondta Alföldi. Azt is hangsúlyozta, hogy nem szándékozik tiszteletlenül, negatív módon nyúlni a bibliai témához.

Székely Csaba, aki Erdélyben éppen egy másik darab bemutatójára készül, Marosvásárhelyről video üzenetben köszöntötte a jelenlévőket. „Itt vagyok Marosvásárhely talán legnyugodtabb helyén, Somostetőn – ami azért releváns, mert azt hiszem, hogy a keresztény ember Jézusban elsősorban a megnyugvást keresi, pedig az ő élete nem volt nyugodt – főleg az utolsó évei, napjai, amelyekről ez a darab szól. A megnyugvás hiánya azonban nem csak Jézusra vonatkozik, hiszen ha van egy ember, akinek hatalmas feladata van, akkor az megterhelő nem csak számára, de a családtagjai, a barátai számára is. Én ezeket az emberi viszonyokat szerettem volna megmutatni ebben a darabban, ahol mai embereket fogunk látni, mai viszonyokkal, mai motivációkkal, ám teljesen tiszteletben tartva a passiójáték hagyományait” – fejtette ki a szerző.

A PASSIO XXI díszleteit Menczel Róbert, jelmezeit Tihanyi Ildikó tervezte. Az előadás 2017.04.09-én 19:00 órai kezdettel lesz látható a Budapest Sportarénában.

Kapcsolódó tartalmak

Evergreen – Válogatás a legszebb Streisand dalokból

Buchmann-Horváth Emese

Sakk musical ismét a Magyar Színházban, nyereményjátékkal

admin

A nyomorultak (film) – hivatalos fotók

Vincze Dániel

The Producers – Premiere

Nagy Péter

Színházünneppel várják a nézőket Miskolcon

Volf Anna