Belföld Hírek, beszámolók

La Mancha lovagja a Miskolci Nemzeti Színházban

Március 24-én az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójaként kerül színre a La Mancha lovagja című musical Miskolcon, Keszég László rendezésében.

A Szent Inkvizíció börtönébe új rabot hoznak. Neve Miguel de Cervantes, foglalkozása író, színész és adószedő. Amíg a fogoly kihallgatásra vár, cellatársai elkobozzák kéziratait és saját rögtönítélő bíróságuk elé állítják. Hogy meggyőzze őket ártatlanságáról, Cervantes előad egy történetet, és a színjátékba a börtönlakókat is bevonja. A mese Don Quijotéról, a búsképű lovagról szól, aki addig álmodozott egy szebb és jobb világról, amíg elhitte, hogy valóban létezik.

Mitch Leigh, Joe Darion és Dale Wasserman zenés darabjának témája Keszég László rendező szerint mindennapokba illő, hiszen a szereplők boldogulásukat keresik, akárcsak mi. A musical üzenetét, – mi szerint bár nehéz az élet, érdemes hinni és tervezni- Don Quijote figurája tanította meg az emberekkel.

Keszég László  egy hiteles előadást készít a teátrumban, melynek látványvilága is érdekes lesz. Egy földalatti, inkvizíciós börtönben élő közösség élete kerül színre, ezért a börtönben fellelhető kopott holmik és szemét válik a Szűcs Edit által tervezett jelmezekké és Árvai György díszletévé.

A La Mancha lovagja címszerepét játszó Harsányi Attila az álmok fontosságát emelte ki a zenés darabból: „Fontos, hogy merjünk nagyot álmodni, merjünk az álmainkból élni, hiszen csak így lehetünk szabadok és boldogok”.

A lovag szerelmét, Dulcineát megformáló Varga Andrea szerint a legfontosabb üzenet, hogy higgyünk magunkban: „Ez a darab rávilágít arra, hogy bár lehetnek buktatók az életünkben, az ember többre hivatott: hinni kell magunkban és harcolnunk a célunkért.”

Sanchot Lajos András alakítja, akinek régi kedvencei közé tartozik ez a darab, így nagyon várta a próbafolyamatot és élvezi a szerepet, habár az egyben kihívás is. Számára az előadás kulcsmondata az, amit Cervantes mond: „Az életet nem olyannak kell elfogadni, amilyen, hanem amilyen lehetne.”

A musical további szerepeiben Rózsa Krisztián, Fandl Ferenc, Kincses Károly, Farkas Sándor, Kokics Péter, Molnár Sándor Tamás, Orth Éva, Tenki Dalma, Salat Lehel, Somhegyi György és Márton B. András látható, valamint közreműködik a színház zenekara, énekkara és a Miskolci Balett művészei.

Kapcsolódó tartalmak

Rövidhírek, 2012. október

Volf Anna

Békéscsabán az Aida

admin

Valahol Európában – próbafotók

Rechtenwald Kristóf

Beszélgetés a Kabaré sztárjaival és rendezőjével

Vincze Dániel

Közszolgáltatási szerződést köt a Budapesti Operettszínház

Buchmann-Horváth Emese