Hírek, beszámolók

Látható színdarab a látássérülteknek a Pécsi Nemzeti Színházban

Országosan egyedülálló bemutatónak ad otthont a Pécsi Nemzeti Színház 2012. november 23-án. Speciálisan képzett narrátor és tolmácskészülék segítségével vak és gyengénlátó emberek számára is “láthatóvá” teszik A dzsungel könyve című musicalt.

Az előadás kezdete előtt végigsétálhatnak a színpadon és a díszletelemeket végigtapintva el tudják képzelni, milyen a színpadkép. Az előadás alatt egy tolmácsgép segítségével a nézőtéren ülő látássérültek számára közvetítik a színpad történéseit, mintegy narrálva azt ott zajló eseményeket. A technikát az a Rosalyn Chalmers dolgozta ki, aki már 13 éve dolgozik narrátorként és oktatóként. Jelenleg a londoni Nemzeti akadálymentesíti az előadásokat a látássérülteknek. Úttörő szerepe volt abban, hogy balett és cirkuszi előadások is akadálymentesítésre kerüljenek. A kezdeményezés célja, hogy Pécsett is megteremtse az egyenlő esélyű hozzáférést a különböző produkciókhoz és kiállításokhoz.

A program a 90 Decibel Projekt kezdeményezése, melynek keretében 2012. január 12-én este több mint 70 hallásában sérült, siket vagy nagyothalló ember nézte meg az előadást jeltolmács segítségével.

 

Kapcsolódó tartalmak

Hair a Broadway-n

admin

Politikai botrány alapján készülhet Webber legújabb musicale

Volf Anna

Mamma Mia 200. előadás

Buchmann-Horváth Emese

Munkácsy, a festőfejedelem

Vincze Dániel

Jól debütált a Love Never Dies album

admin