Hírek, beszámolók

Nemzetközi operettmezőny és hazai musicalsztárok a Lehár Énekverseny gálaestjén

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt a komponista szülővárosában, Komarnoban. Az Énekverseny döntősei május 10.-én a Budapesti Operettszínház színpadán kaptak lehetőséget, hogy a magyar közönség előtt is bizonyítsanak. 

A verseny mindhárom kategóriájában üdvözölhetünk magyar díjazottakat:
Primadonna kategória:
1. helyezett Katarzyna Mackiewich,
2. helyezett Bordás Barbara
Bonviván kategória:
1. helyezett Boncsér Gergely,
2. helyezett Alexander Trofimov
Szubrett-buffo kategória:
1. helyezett Tamara Kotova-Vlagyimir Jarosh
2. helyezett Ábrahám Gabi-Kerényi Miklós Máté

A Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny – melyet Komarno Város Önkormányzata és a Komarnoi Városi Művelődési Központ Komarno Város polgármesterének védnöksége alatt, a Budapesti Operettszínház és az Európai Zenés Színházi Unió tagjainak együttműködésével hirdetett meg – célja az operettműfaj nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése. A selejtezők az Európai Zenés Színházi Unió tagországainak városaiban: Kolozsváron, Bukarestben, Pozsonyban, Prágában, Szentpéterváron és Budapesten zajlottak.

A döntőt Komarnoban, május  9-én este 19 órakor rendezték meg. Az idáig eljutó versenyzőket a teljes nemzetközi zsűri meghallgatta, s döntött a végső eredményekről és a díjak kiadásáról. A zsűri tagjai: Yuri Schwarzkopf, a Szentpétervári Zenés Komédia Színház igazgatója, Peter Guth karmester, Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház direktora, Selmeczi György, a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenei tanszékének vezetője; Adam Novak, a Prágai Karlín Színház intendánsa, Dagmar Livorová, a Pozsonyi Konzervatórium opera-operett ének szakos tanára; illetve dr. Jaroslav Blaho zenekritikus.

Igazi nemzetközi operettparádénak lehettek tehát részesei a gála nézői. A verseny döntősei mellett a magyar operettvilág kiválóságai, többek között Oszvald Marika és Peller Károly is színpadra léptek. Az estről nem hiányozhattak a teátrum musicalsztárjai sem, így többek között Szabó P. Szilveszter, Janza Kata, Nádasi Veronika, Szinetár Dóra, Bereczki Zoltán és Mészáros Árpád Zsolt is fellépett a magyar származású komponista, Lévay Szilveszter műveiből előadott részletekkel (Elisabeth, Mozart!, Rebecca). A műsorvezetők Peller Anna és Kembe Sorel-Arthur voltak. Az eseményt a Duna Televízió rögzítette s 2010. május 16-án vasárnap este 19.15-kor fogja közvetíteni. A gáláról készült képgalériánkat itt megtekinthetik.

Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója a gálán elhangzott beszédében elmondta, a továbbiakban megrendezendő Lehár Énekverseny mellett ezentúl musicalversenyre és karmesterversenyre is nevezhetnek majd az ambíciózus előadók. Így megrendezésre kerül 2011-ben a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny, 2012-ben pedig a Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterverseny.
  

Kapcsolódó tartalmak

Drama League Award – New York

admin

Magyarok a Broadway-n?

admin

600. Operaház Fantomja villáminterjúk

oldadmin

A nagy orrú lovag legendája életre kel: jön a Cyrano musical

halasi.vivien

Vámpírok bálja közönségtalálkozó (Magyar Színház, 2013. 08. 25.)

Czibulka Stella