Hírek, beszámolók

Ma adják át a Gundel Művészeti Díjakat

Fiatal előadó-, illetve alkotóművészek – köztük Sándor Péter – vehetik át vasárnap este az idei Gundel Művészeti Díjat, az életműdíjat Szörényi Levente kapja.

Szinetár Miklós zsűrielnök a döntésről az MTI-nek megjegyezte, hogy Szörényi Levente elismeréséhez aligha kell kommentárt fűzni, a zeneszerző teljes eddigi munkássága indokolja kitüntetését.

A rendező szerint ebben az évben különleges tehetségeket jelöltek a művészeti felsőoktatási intézmények, nem volt könnyű az idei erős mezőnyből kiválasztani a pályakezdés előtt álló díjazottakat. Kosik Anitát és Sándor Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetem javasolta az elismerésre.
A zeneakadémisták közül Kovács Gergely zongoraművészt és az ének szakos Ruszó Alexandrát választották.
A táncosok közül a néptáncos Kovács Gábort, illetve Horányi Adrienn klasszikus táncost ismerik el. A képzőművészeti elismerést Tőkés Rékának ítélték, a plasztikai alkotók közül Magyari Balázs kap díjat.
Az úgynevezett Sztár-lett kategória díját az Attraction Látványszínház nyerte el.

A Gundel Művészeti Díjat Láng Györgynek, a Gundel Étterem tulajdonosának kezdeményezésére magánemberek alapították. Az először 2001-ben átadott díjat 2011-ben átalakították: az elismerést az életműdíj kivételével csak pályakezdés előtt állóknak ítélik oda. 
A Gundel Művészeti Díj célja, hogy a művészeti felsőoktatási intézmények jelöltjei közül kikerülő díjazottak minél több lehetőséget kapjanak karrierjük elindulásához. 

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Sondheim – 2012. december, 2013. január

Volf Anna

Nem döntött a szegedi bizottság a színházigazgatói pályázatok ügyében

Sándor Petra

Jégtáncosból Fekete Vámpír

oldadmin

Aranypálca 2012 – Kálmán Imre nemzetközi operett-musical karmesterverseny – 4. elődöntő

Czitrovszky Balázs

A Vörös Pimpernel extra

Nagy Péter