Hírek, beszámolók

Ma lenne 70 éves Iglódi István

1944. április 29-én született Iglódi István, a Pesti Magyar Színház korábbi igazgatója, főrendezője. Szeretettel emlékszünk rá.

Iglódi István a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett színészi diplomát 1966-ban, ezt követte a rendezői oklevél 1968-ban. Színészdiplomája megszerzését követően évekig a Nemzeti Színház tagja volt. 1973 és 1982 között a 25. Színház, majd a Népszínház színész-rendezőjeként dolgozott, majd a József Attila Színházhoz szerződött főrendezőként. 
 
1990-től ismét a Nemzeti Színház társulatát erősítette, előbb rendezőként, majd 1996-től főrendezőként. A teátrum igazgatói székét 1999-ben foglalta el. A színház 2000-től Pesti Magyar Színházként működik, melyet a változást követően is, haláláig fáradhatatlanul igazgatott.
 
Színészi és rendezői pályafutása során a magyar és világirodalom számos klasszikus drámáját megrendezte; és olyan szerepekben láthatták, mint A Karamazov testvérek Aljosája, a Romeo és Júlia Mercutiója, vagy a Figaro házasságának Bartolója. Emellett a magyar filmművészetet is gazdagította rendezőként és színészként egyaránt.
 
Munkásságát kétszer jutalmazták Jászai Mari-díjjal, de kitüntették az Érdemes Művész címmel és A Magyar Köztársasági Érdemkereszt Kiskeresztjével is. 1998-ban megkapta a Kossuth-díjat, majd a Nemzeti Színház örökös tagjának választották. 2004-ben a Magyar Színház Főnix-díjával jutalmazták.
 
2009. december 3-án, 66 éves korában hunyt el.
 
forrás: Magyar Színház

Kapcsolódó tartalmak

Broadway-musical készül Steve Jobs és Bill Gates vetélkedéséről

Volf Anna

Musical-slágereket énekel a "király"

admin

"Én a társulati színházban hiszek" – Kerényi Miklós Gábor tiszta vizet önt a pohárba

Buchmann-Horváth Emese

Rebecca – Helsinki

Nagy Péter

Musical sztárok egy beteg kisfiúért

admin