Hírek, beszámolók

Madách Színház Musical Pályázat – I. Döntő

A Madách Színház második musical pályázatán négy mű jutott a döntőbe, közülük kettőt rövid keresztmetszetben mutattak be a színház művészei.<--break->” src=”/sites/all/modules/wysiwyg/plugins/break/images/spacer.gif” title=”<--break-->“></p>
<p style=

Elsőként a Horváth Péter, Fekete György és Gerendás Péter által jegyzett Aranyborjú mutatkozott be. A musical alapja egy rokonszenves szélhámosról szóló regény, mely az 1930-as években játszódik a Szovjetunióban. A kor keserű humorral, sok szatirikus elemmel való ábrázolása jelenik meg a zenés színműben is, kiegészítve egynémely aktuális kiszólással, mai korra is értelmezhető áthallással. A dallamvilág könnyen befogadható, a szituációkban bőven találhatók komikus elemek. A darab egészében véve kellemes, konvencionális, semmilyen irányban nem nyúlik túl a már bevált, jól működő formákon.

Ezzel (és minden mással) szöges ellentétben Tóth Tamás (Natureboy) Metis című alkotása üde és újszerű, holott vonalvezetése az antik drámákat idézi. A Metis alighanem új kategóriát követel majd magának, hiszen benne és általa mesterien, meglepő egyértelműséggel randevúzik rockzene a klasszikus filmzenével, népi motívumok egyéb slágergyanús dallamokkal. Emellett az ínyencek kapnak gondolkodtató felütéseket, rejtett utalásokat és bújtatottan többszörözött jelentéseket, szimbólumokat. Mindezt olykor akciófilm-szerű vágóképekben, akár dalon belül is újrarendezve sorsokat, szereplőket, cselekményt, történelmi személyeket, korokat és műfajokat. Az egész jelenség csöpög a szélsőségességtől: forradalmi ötletekkel fordul újra és újra a Sorskerék, pillanatnyi pihenő vagy lazítás nélkül, és mintha mindig lenne tovább – feljebb is, lejjebb is. A darab – ha színpadra kerül – jó eséllyel hamar kiesik az „egyszernézős” kalapból. Vagy inkább bele sem kerül.

Burger Anikó

Kapcsolódó tartalmak

Már Szegeden a Társulat

admin

Oliver! – A West Endtől Veszprémig

Mezőfi Orsolya

Karinthya világa zenés szalon a Benczúr Házban

Buchmann-Horváth Emese

A High School Musical hamarosan Hollandiában is

admin

Balla Eszter megsérült a Csoportterápia premierjén

Utasi Nikolett