Hírek, beszámolók

Made in Hungária a Szolnoki Szigligeti Színházban

„Ezt mindenkinek látni kell!” – kezdi a Hungária egyik slágerének idézetével ajánlóját Radó Denise, a produkció rendezője. A darab megtekintése után mi sem állítjuk ennek ellenkezőjét: aki felhőtlen kikapcsolódásra vágyik és kedveli a Hungária rock and roll dallamait, a Szolnoki Szigligeti Színház nézőterén a helye!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Angel Land nevű zenekar a ’60-as évek Magyarországában… Öt jó barát Amerikából visszatérő társukkal kiegészülve a kissé maradi politikai rendszer megpróbáltatásain keresztül, a Ki mit tud? vetélkedőt megnyerve jut el a Hungária együttes megalapításáig. Mindez szerelmi szálakkal megbolondítva, bajtársiassággal és fergeteges humorral fűszerezve adja a musical alapvázát. Adott egy jól megkomponált történet pörgős, az ország apraja-nagyja által kedvelt zenével. Mit tett ehhez a Szigligeti Színház társulata?

A kialakított színpadkép a díszlettervező (Csík György) színes fantáziájáról árulkodik: hatalmas, fehér „dobozokra” vetített és felhelyezett képekkel valósítják meg az egyszerű, de nagyszerű díszletet; így pillanatok alatt kerülünk az utcáról a szobába, majd onnan a vendéglőbe. A jelmeztervező (Jánoskúti Márta) munkája korhűen tükrözi a ’60-as évekbeli divatot: tüdőnadrágok, rikító színű ingek és zakók idézik meg a retro életérzést. A látványvilág és hangulat tökéletes kiegészítői Sebestyén Csaba koreográfiái.

A nyitó jelenetben megelevenedő „szoborcsoportok” rögtön megragadják figyelmünket olyan érzést keltve az emberben, mintha fényképeket nézegetve nosztalgiázna.

Nemcsak a főszerep alakítása miatt kiemelendő Dósa Mátyás színpadi jelenléte. A karakter megformálása hiteles, érzékletesen mutatja be Ricky jellemének kettősségét, valamint énekhangján jól csengenek a Hungária örökzöldjei.

A Ricky barátait formáló művészek is remekül helyt állnak szerepükben: a megtért bűnöző, Röné (Barabás Botond), a cukrászi ambíciókkal rendelkező dobos, Rudi (Harna Péter), a nagyszájú Csipu (Kinczel József), az oroszból nem jeleskedő Tripolisz (Vándor Attila), és a szerény, kissé nyámnyila Kis Nyírő (Ónodi Gábor) mind üde színfoltjai a produkciónak. Molnár László (rendőr) és Horváth Gábor (Bigali) kettőse a helyzetkomikumok kiapadhatatlan forrásának bizonyul.

Csattanóként Ricky képzeletében Jerry Lee Lewist alakítva megjelenik Balázs Péter is a darabban.

 

A színházba látogatók számára sokszínű látványvilág, jól ismert dallamok, komikus jelenetek sorozata garantálja a könnyed szórakozással eltöltött perceket. A táncos lábú nézőknek pedig megsúgjuk: elég az előadás végéig türtőztetniük magukat!

 

(a képek forrása: http://szigligeti-szinhaz.hu/)

 

Bárány Anna

Kapcsolódó tartalmak

Magyar szerző műve a New York-i Fringe Fesztiválon

Buchmann-Horváth Emese

Évadzárás 2012/2013

Sándor Petra

Tükör a stúdiószínpadon

Vincze Dániel

Jövőre Sondheim premier a Centrál Színházban

Kiss Brigitta

Nine premier

Nagy Péter