Hírek, beszámolók

Magyar Capuletek és román Montague-k Bukarestben

Presgurvic Rómeó és Júliájának előadása zárta a magyar soros EU elnökség hivatalos eseményeit Bukarestben 2011. május 31-én. A Budapesti Operettszínház és a Ion Dacian Nemzeti Operettszínház művészeinek közös produkciójában, két nyelven bemutatott nagyszabású musicalre 40 ország diplomatái fogadták el a meghívást.

A Budapesti Operettszínházban telt házak előtt futó produkciót, mely több mint 400 előadást ért már meg, Kerényi Miklós Gábor 2009 áprilisában rendezte meg először Bukarestben. Később mindkét városban látható volt két nyelven is az alkotás: először a Capulet család érkezett Bukarestből Budapestre, majd a magyar művészek látogattak el Romániába tavaly februárban. Mindkét alkalommal hatalmas volt a siker, ezért is választották ezt az előadást az EU elnökség zárására.

Negyven ország diplomáciai testülete fogadta el a Magyar Nagykövetség és a Ion Dacian Operettszínház meghívását. Füzes Oszkár nagykövet köszöntő beszédében elmondta, a Rómeó és Júliánál nem is lehetne jobb darabot találni erre az alkalomra, hiszen egy angol szerző Olaszországban játszódó művéhez egy francia komponista szerzett zenét, s a művet 2 nyelven, románul és magyarul adták elő a színészek. Hozzátette, a népek közötti problémák megoldására a legnagyobb segítség a művészet, s a bukarestiekkel közös kulturális projektekért külön köszönetet mondott a diplomata Kerényi Miklós Gábornak, a Budapesti Operettszínház főigazgatójának, hiszen e musicalen kívül az Operettel koprodukcióban került még színre a Ion Dacian teátrumban A víg özvegy, A Csárdáskirálynő, nemrégiben pedig a Rebecca.

A Nagymező utcai színházból egyébként az ünnepi előadásra Bukarestbe utazott Júliaként Vágó Bernadett, Capuletként Csuha Lajos, Capuletnéként Füredi Nikolett, a Dadaként Náray Erika, Parisként pedig Homonnay Zsolt. Ők magyarul játszották szerepüket, míg az ugyancsak budapesti Imre Sebastian Verona hercegeként, valamint a román teátrumban játszó Demeter András Lőrincz barátként mindkét nyelven beszélt az előadásban, rajtuk kívül pedig színre lépett még Sz. Nagy Ildikó és Petridisz Hrisztosz is.

Forrás: www.eu2011.hu

Kapcsolódó tartalmak

Jim Carrey, Jason Donovan és a Sister Act szereplői Londonban

Nagy Péter

Golyók háborúja a Budapesti Operettszínházban

Utasi Nikolett

Múzeumok Éjszakája (Óbudai Múzeum, Bajor Gizi Színészmúzeum)

Tóth Barbara

A Chicago a harmadik leghosszabb ideig futó Broadway musical lett

Sándor Petra

Náray Erika önálló koncertje a Müpában

Buchmann-Horváth Emese