Hírek, beszámolók

Magyar szerző műve a New York-i Fringe Fesztiválon

Zónai Tibor zeneszerző és Kyra Robinov szövegíró ‘To Dance – The Musical’ című zenés darabja is helyet kapott a rangos New York-i összművészeti fesztiválon.

Augusztus 14. és 30. között immár 19. alkalommal kerül megrendezésre a Fringe Fesztivál New Yorkban. Az esemény New York 5. legnagyobb művészeti rendezvénye, melyen tavaly több mint 75.000 érdeklődő vett részt. A nézők prózai és zenés előadásokat, táncprodukciókat és szólóesteket tekinthetnek meg, a programok a Manhattan utcáin felállított színpadokon zajlanak. A fesztivál legjobbnak ítélt 20 produkciója ősszel 2 héten át ismét látható lesz New Yorkban. A Fringe Fesztiválról indult többek között a Broadway-premierig jutó, majd 3 Tony-díjjal jutalmazott Urinetown című musical, mint ahogy az off-Broadwayn (és hazánkban is) bemutatott Oltári srácok is.

A neves színházi híroldal, a Playbill 5 musicalt emelt ki és ajánlott az olvasói figyelmébe a fesztivál kezdete előtt. Ezek egyike Zónai Tibor musicale.
A ‘To Dance – The MusicalValerij Panov szovjet balett-táncos életét dolgozza fel, aki a hatvanas években a Kirov Balett ünnepelt sztárja volt, egy szabad szellemű, lázadó művész, aki a saját útját járta, és nem volt hajlandó belesimulni a szovjet társulat szigorú, lélektelen gépezetébe. Ezzel kivívta a politikai rendszer rosszallását: elvették tőle sorra a szerepeit, mellőzték a külföldi turnéknál, még börtönbe is zárták rövid időre, hogy megtörjön. Panov ezek után beadta kivándorlási kérelmét Izraelbe, de a pártvezetés nem engedélyezte az emigrációt. Végül a táncos nyugaton élő barátai – olyan hírességek, mint Sir Laurence Olivier, John Gielgud és Malcolm McDowell – tiltakozó akciókat kezdtek, és a növekvő nyomás hatására a szovjet kormány megadta a kitelepülési engedélyt Panovnak és feleségének. 1974-ben a házaspár letelepedett Izraelben, és Panov ezt követően többek között Berlinben, San Franciscóban, Isztambulban és Bécsben is dolgozott koreográfusként. Önéletrajza “To Dance” címmel 1978-ban jelent meg, Zónai Tibor és Kyra Robinov musicalének alapját is ez a könyv adja.
 
Zónai Tibor megkeresésünkre így emlékezett vissza a darab születésére és az azóta megtett útra: “Kyra Robinov amerikai írónő adaptálta a könyvet, miután megszerezte az engedélyeket Panovtól. Én négy éve kerültem a történetbe, miután megismerkedtem vele egy másik projekt, egy saját darabom révén. Ő az általam küldött anyag alapján felkért, hogy dolgozzak vele a musicalen. Főleg interneten keresztül tartottuk a kapcsolatot, s egyszer személyesen is volt nálam, végül megszületett a To Dance musical. Első évben volt egy reading New Yorkban, tavaly pedig a Santa Fe Musical Workshop-on vett részt a show. Idén Kyra Robinov benevezte a darabot a New York Fringe Theatre Festival-ra, ahol beválasztották az amerikai darabok közé. Nagy örömünkre a Playbill a To Dance-t azon 5 musical közé sorolta, amit érdemes megnézni a fesztiválon.”
 
A To Dance musical augusztus 14-én debütál majd a 14. utcában felállított színpadon. A produkcióról folyamatosan olvashatók friss hírek a www.todancethemusical.com hivatalos oldalon, ahol az érdeklődők képeket és videókat is találnak, illetve a musical Facebook oldalán.

Kapcsolódó tartalmak

Új non-replica Fantomok Romániában és Finnországban

Vincze Dániel

Mária – musical a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Rechtenwald Kristóf

100. Rebecca a Budapesti Operettszínházban

Bárány Anna

A Rongyláb színpadi változata a zalaegerszegi színházban

Volf Anna

Gladiátor – giga musical próba a Papp László Sportarénában

Czitrovszky Balázs