Hírek, beszámolók

Magyar vonatkozású színházi siker New Yorkban

New Yorkban augusztus 14-30 között rendezték meg 19. alkalommal a Fringe Színházi Fesztivált, mely keretén belül 17 színházi helyszínen közel 200 színpadi mű mutatkozott be, mindegyik 5 alkalommal.

A fesztiválra az előzetes válogatás után meghívást kapott a To Dance című musical is, mely Valeríj Panov, a Kirov Balett egykori szólistája önéletrajzi könyve alapján készült. Panov a kommunista diktatúra alatt folyamatos összetűzésben állt a párt vezetőivel, akik megpróbálták irányítani a szabad szellemű művészt. Mivel sikertelen volt minden próbálkozásuk, sorra elvették szerepeit, hamis vádakkal illették, végül börtönbe zárták. A nagy nemzetközi felháborodásnak és tüntető akciónak köszönhetően – melynek fő szószólója Sir Laurence Olivier, a híres angol színész volt – végül 1974-ben Panov és felesége, Galina elhagyhatta az országot. A musical ezt az időszakot dolgozza fel.

A musical forgatókönyvét és dalszövegeit az amerikai Kyra Robinov, míg a zenét Zónai Tibor írta. A darab elismerő kritikákat kapott a new yorki lapokban. A Playbill, a legnagyobb musicales portál pedig az 5 musical közé sorolta, amit érdemes megnézni a fesztiválon. A darab az 5 teltházas előadás után FringFAV minősítést kapott, amelynek köszönhetően egy hatodik előadásra is lehetőség nyílt. A musical főszerepében két nagyszerű művészt láthatott a közönség: Galinát Kathryn Morgan, a New York Balett volt szólistája, Valeríj Panovot pedig Jesse Carrey formálta meg, aki alakításáért megkapta a Fringe Overall Excellence Award díjat. A bemutatón részt vett Galina Panova is, a balett legenda egykori felesége.

Forrás: www.todancethemusical.com

Kapcsolódó tartalmak

Jerry Springer a Broadway-re tart

admin

ROZSDA LOVAG ÉS FRÁNYA FRIDA – CSALÁDI MUSICAL A KARINTHY SZÍNHÁZBAN

halasi.vivien

Mamma Mia! sajtótájékoztató

Czitrovszky Balázs

A La Mancha lovagja a szombathelyi színház következő évadának műsorán

Sándor Petra

Klicskóval reklámozzák a készülő Rocky-musicalt

Sándor Petra