Hírek, beszámolók

Mamma Mia! – A film története és a zeneszámok

1999-et írunk. A helyszín egy elbűvölő kis görög sziget, Kalokairi. A romantikus kaland a Villa Donna nevezetű mediterrán hotelben veszi kezdetét, melyet a főnökasszony, Donna (Meryl Streep), leánya, Sophie (Amanda Seyfried) és Sophie vőlegénye, Sky (Dominic Cooper) vezetnek.

Sophie a menyegzőjére készül, és Donna a sürgölődő személyzetet irányítja, hogy a nagy napra minden készen legyen. Megérkeznek Sophie koszorúslányai, és a menyasszony legjobb barátnőivel megoszt egy botrányos titkot. Elárulja nekik, hogy megtalálta édesanyja naplóját, melyből kiderült, hogy három férfi közül bármelyik lehet az édesapja: az üzletember Sam Carmichael (Pierce Brosnan), a kalandor Bill Anderson (Stellan Skarsgård) vagy a bankár Harry Bright (Colin Firth). Anélkül, hogy elárulta volna édesanyjának, mindhármójukat meghívta az esküvőre („Honey, Honey”) annak reményében, hogy ha elég időt tölt velük, megtudhatja, melyikük az édesapja.

Sophie remegő kézzel postázza a három meghívót a három különböző férfinek („I Have a Dream”). A három férfi a világ három különböző városában készülődni kezd, hogy visszatérjen a szigetre ahhoz a nőhöz, aki húsz évvel azelőtt elvarázsolta őket, aztán összetörte a szívüket.

Sam, Bill és Harry ismeretlenek egymás számára egészen addig, amíg össze nem találkoznak, miután megérkeznek Görögországba. Sam és Harry lekésik a Kalokairire induló kompot, így Bill felajánlja nekik, hogy elviszi őket a yachtján.

A szigeten eközben Donna nagy örömmel fogadja legjobb barátnőit, akikkel egykor közösen zenéltek a Donna és a Dinamók nevű együttesükben. Miközben Donna körbevezeti Rosie-t (Julie Walters) és Tanyát (Christine Baranski) a villában, elpanaszolja nekik anyagi gondjait („Money, Money, Money”).

Csakhamar megérkezik a három férfi, akiket Sophie hívott meg. A lány a többiek számára észrevétlenül elvezeti őket a szállásukhoz, és azt hazudja, hogy nem ő, hanem édesanyja küldte a meghívókat. Lelkükre köti, rejtőzzenek el, hogy Donnát kellemesen meglepje régi barátai felbukkanása, akikről „gyakran” szokott mesélni.

Donna teljesen megdöbben, amikor szemtől szembe találja magát három régi szeretőjével, akiket sosem tudott elfelejteni („Mamma Mia”). Donna ekkor elárulja barátnőinek, hogy nem tudja, a három férfi közül melyik a lánya édesapja („Chiquitita”). Tanya és Rosie arra biztatják, hogy feledje gondjait („Dancing Queen”).

Sophie Bill yachtján találja meg a három férfit, és együtt körbehajózzák a festői szigetet („Our Last Summer”). Miután visszatérnek a szárazföldre, Sophie elhatározza, hogy elárulja Skynak a tervét, azonban inába száll a bátorsága. A szerelmesek szenvedélyes dalt énekelnek egymásnak („Lay All Your Love on Me”), ám félbeszakítják őket Sky barátai, akik elrabolják a fiút, hogy elvigyék a legénybúcsújára.

Sophie leánybúcsúján Donna, Tanya és Rosie személyében újra összeáll a Donna és a Dinamók („Super Trouper”). Az ünneplésnek Sam, Bill és Harry betoppanása vet véget. Sophie elhatározza, hogy egyenként, négyszemközt beszél három lehetséges apjával.

A menyasszony kihasználja, hogy a vendégek önfeledten buliznak („Gimme! Gimme! Gimme! [A Man After Midnight]”). Először Samet vonja félre, hogy kifaggassa Donna iránt érzett szerelméről, majd Harrytől kérdezi meg, hogy vágyik-e gyerekekre, végül pedig Bill elárulja, hogy az idős hölgy, aki Donnának pénzt adott a villába való befektetéshez, valójában a nénikéje, Sofia, amiből Sophie arra következtet, hogy róla nevezték el. A lányt ez meggyőzi arról, hogy Bill az édesapja. Megkéri, hogy ő vezesse az oltárhoz, valamint arra is, hogy az esküvőig ne árulja el a titkot Donnának.

Sophie boldogan tér vissza a buliba, ám nem sokáig örülhet, mert Sam és Harry mindketten meg vannak győződve arról, hogy ők a lány édesapja, ezért nekik kell az oltár elé kísérniük („Voulez-Vous”). Sophie nem mondhatja el nekik az igazat, és tette következményei annyira megrémítik, hogy elájul a tánctéren.

Másnap reggel Rosie és Tanya nyugtatni próbálják az idegeskedő Donnát, hogy majd ők elintézik a férfiakat. Donna az udvaron találkozik Sophie-val, és kérdőre vonja, mert azt hiszi, hogy le akarja állítani az esküvőt. Sophie dühösen azt feleli, hogy ő csak el akarja kerülni az anyja hibáit, majd elviharzik. Donnát Sam vigasztalja meg, aki apai aggodalommal gondol arra, hogy Sophie ilyen fiatalon házasodásra adja a fejét. Kiderül, hogy Donna és Sam még mindig gyengéd érzelmeket táplálnak egymás iránt („SOS”) .

Sophie kétségbeesésében vőlegényéhez fordul, a fiú azonban megharagszik rá a hazugságai miatt, így Sophie kénytelen az édesanyjától kérni segítséget.

Donna és Sophie hamar kibékülnek, amikor Donna segít a lányának felöltözni az esküvőjére („Slipping Through My Fingers”). Sophie rádöbben, hogy mivel az édesanyja az egyetlen igazi szülője, aki felnevelte, neki kell férjez adnia. Sam a kápolnánál várja Donnát, ahol a nő elmondja neki, mennyire fájdalmas volt számára kettejük elválása („The Winner Takes It All”).

Elkezdődik a szertartás, de Donna nem bírja tovább magában tartani, hogy Sophie édesapja is jelen van, aki Sam, Bill vagy Harry lehet. Donnán a sor, hogy megdöbbenjen, amikor Sophie elárulja neki, hogy ő hívta meg a három férfit. Ekkor Sophie bejelenti Skynak, hogy az esküvőt szeretné elhalasztani, és előbb utazgatni vele kettesben egy kicsit a világban, ahogy mindig is tervezték.

Egészen addig úgy tűnik, hogy hiábavaló volt a lázas készülődés a nagy eseményre, amíg Sam meg nem kéri Donna kezét.

Donna igent mond („I Do, I Do, I Do, I Do, I Do”)!

A történet ott ér véget, hogy Sophie és Sky búcsút intenek a szigetnek, és elhajóznak közös életük felé („I Have a Dream”).

Kapcsolódó tartalmak

Jövő évi lemezmegjelenés, márciusi lemezbemutató koncert

oldadmin

Mary Poppins a Madách Színházban

admin

Elkészült a Pesti Broadway Fesztivál idei programja

Krista Adrienn

Vértestvérek a Turay Ida Színházban

Buchmann-Horváth Emese

Sondheim-premier az Off-Broadwayn

admin