Hírek, beszámolók

Megalakul a Miskolci Balett

2013. április 28-án új táncegyüttessel gazdagodik Magyarország kortárs táncélete: megszületik a Miskolci Balett.

A Miskolci Nemzeti Színház Tánctagozata több mint két évtizede egyre igényesebb, klasszikus és kortárs táncszínházi produkciókat hoz létre. 2012-ben a teátrum elnyerte a nemzeti státuszú intézmény címet, amely – többek között – a táncrepertoár jelentős megújításával, gazdagításával jár együtt. Ettől az évadtól kezdve a Tagozat szakmai irányításáért Kozma Attila felelős, aki új táncosok szerződtetésével, koreográfusok meghívásával, workshopok és tréningek szervezésével látott hozzá az önálló arculatú táncegyüttes kialakításához.  

Mivel a miskolci Tánctagozat szakmai múltja és törekvései megalapozzák azt a tervet, hogy Pécs, Győr és Szeged után a Miskolci Nemzeti Színház is egy önálló szellemiségű kortárs balett együttes otthona legyen, a teátrum 2013. április 28-án, a tánc világnapjának előestéjén megalapítja a Miskolci Balettet. A születésnapot megünnepelendő, kétnapos Táncünnep kerül megrendezésre, melynek záróeseménye egy Székfoglaló lesz, a színház ugyanis szimbolikus gesztust kért a 117 hazai és határon túli magyar színháztól, együttestől: jókívánságaik jeleként egy-egy úgy nevezett „teltház szék” küldését.

A Miskolci Balett megalakulásának díszünnepsége 18 órakor kezdődik a Játékszínben a fiatal koreográfusok négyNEGYED című előadásával. Ezután avatják fel a Balett új nézőterét a Csarnokban, amelyet egy rendkívüli táncesemény követ: a Médeia táncjáték két szereposztása egy színpadon, egy időben táncolja el a drámai történetet. Az estet közös pezsgőzés, és stílszerűen tánc követi. A részletes program a teátrum weboldalán olvasható.

Kapcsolódó tartalmak

„Oh, my love, my darling!" – Így született a Ghost

Vincze Dániel

István, a király – 10 éve töretlen siker a Pesti Magyar Színházban

admin

Képzelt riport és Padlás Egerben

Volf Anna

Lehoczky Zsuzsa 80. születésnapja az Operettszínházban

Sándor Petra

Amerikai pszicho: készül a musical-változat

admin