Hírek, beszámolók

Megnyílt a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Az Art deco és a modernizmus című lakásművészeti kiállítással megnyílt pénteken az Iparművészeti Múzeumban a 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF).

Vitézy Zsófia fesztiváligazgató köszöntőjében hangsúlyozta: egy kulturális fesztivál olyan – kis összegű – beruházás, amely nagy hasznot hoz. Visszatekintve a kinevezése óta eltelt egy évre, elmondta, küzdelmes 12 hónap volt, “a következő tíz nap viszont izgalmas lesz”. A fesztivál közösségi esemény, ezért kezdeményezni fogják a fesztivál baráti körének létrehozását – mondta Vitézy Zsófia. A fesztiváligazgató hangsúlyozta, már Budapesten próbál Maxim Vengerov világhírű hegedűművész, és jön a Royal Philharmonic Orchestra is. A neves külföldi vendégek mellett nagyszerű magyar produkciók, operaelőadások és koncertek gazdagítják a fesztivált, az érdeklődők 50 változatos programból válogathatnak. A megnyitó alkalmával Vitézy Zsófia kiemelte, a jövő évi, 2013-as Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik biztosítéka már megvan: Budapest jövőre is 150 millió forinttal támogatja a rangos eseményt.

Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója szerint a fesztivál kezdetét jelző lakásművészeti kiállításon “jó dolgok találkoznak”, a tárlat többek közt arra keres választ, mi a magyar art deco. “Például egy jópofa és ironikus stílus” – mondta. A kiállítás az újjászületés pillanatát jelzi, elindulhat az Iparművészeti Múzeum teljes rekonstrukciója, a napokban megjelennek a tervezői pályázatok, és funkcióbővüléssel együtt fogadhatja majd a közönséget Közép-Európa legjelentősebb iparművészeti gyűjteménye – hangzott el.

Tarlós István főpolgármester felidézte, az Iparművészeti Múzeum építője, Lechner Ödön ahhoz a körhöz tartozott, amelyhez a múlt század fordulójának jeles szellemi egyéniségei, például Bartók Béla és Kodály Zoltán. A Budapesti Tavaszi Fesztiválról szólva kitért arra, voltak, akik megkérdőjelezték, hogy szerényebb anyagi körülmények között is érdemes-e megrendezni a fesztivált. A főpolgármesternek azonban határozott véleménye, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál a főváros egyik “méltó és támogatandó” kulturális vállalkozása.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a március 19 .és április 9. között a budapesti Vörösmarty téren zajló Tavaszi Vásár védnöke rámutatott, hogy a BTF jó hírét visz az országnak a világhírű művészek koncertjeivel, színes kiállításaival és az ezekhez kapcsolódó eseményekkel.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Budapesti Tavaszi Fesztivált éppúgy a nemzeti értékek között tartja számon, mint a tárca által működtetett nemzeti intézményeket, ezért a tárca jövőre is támogatja az eseményt – ígérte Elekes Botond kabinetfőnök. 

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Meghalt Pintér Tamás kaszkadőr

Potyó Krisztián

Újabb musicalek kerülnek le a műsorról Londonban és New Yorkban

admin

Ma mutatkozik be a Billy Elliot a Broadway-n

admin

Egyházi Géza – Az Éj zenéje (The Music of the Night)

Liga Mihály

Csűrös Karolát köszöntötték 80. születésnapján a Madách Színházban

Buchmann-Horváth Emese