Hírek, beszámolók

Munkácsy Mihályról szóló musicalt mutat be a József Attila Színház

Öt bemutatót tart a budapesti József Attila Színház a jövő évadban: musical, zenés komédia, prózai darabok és egy mesejáték is várja a közönséget.

Nemcsák Károly igazgató a színház hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a határon túli magyar színházak előadásait felvonultató programjukat – amelynek fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – a jövő évadban is folytatják, jelenleg a második évad végén járnak, ennek zárásaként a 60 éves Komáromi Jókai Színház 3 előadással érkezik a budapesti teátrumba. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, a program védnöke arról beszélt, hogy a határon túli színházakat bemutató program egy küldetés, amely a közös nemzeti ügyet, az összetartozást szolgálja. Hozzáfűzte, hogy a magyarországi közönség számára azt az üzenetet hordozza, hogy nézzen körül a Kárpát-medencében. A politikus a 60. évforduló alkalmából elismerő oklevelet adott át a Komáromi Jókai Színház igazgatójának, kiemelve, hogy nem könnyű kisebbségi környezetben a magyar kultúrát szolgálni. Tóth Tibor igazgató arról beszélt, hogy eddig nem volt lehetőségük sorozatban játszani budapesti színházban, metszetet adva műsorukból. Április 30. és május 2. között Gogol Revizor, Csukás István Süsü, a sárkány és Shakespeare III. Richárd című művét mutatják be a József Attila Színházban. Nemcsák Károly az MTI-nek elmondta, hogy a program évadának megvalósítására a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól 7,5 millió forint támogatást kaptak.

A jövő évadban a tervek szerint a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Szálinger Balázs Köztársaság című darabjával, a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Don Juan ünnepélyes vacsorája című előadással és Ibsen Hedda Gablerével, a Kassai Thália Színház pedig Peter Weiss Marat/Sade, valamint Robert Thomas Nyolc nő és Yasmina Reza Művészet című darabjával érkezik vendégjátékra a színházba.

A következő évad első bemutatója október 5-én Jókai Mór Az aranyember című műve lesz Csiszár Imre rendezésében, október 12-én pedig Tömöry Márta és Korcsmáros Tibor Csizmás kandúr című mesejátékát mutatják be Halasi Imre rendezésében. Ősbemutatót is tartanak: Bognár Zsolt-Kiss Stefánia Munkácsy, a festőfejedelem című musicaljének bemutatója november 9-én lesz, a darabot Tóth János állítja színpadra. A Hattyúdal című zenés komédiát december 14-én mutatják be Verebes István átiratában és rendezésében, a Republic együttes zenéjével. Moliére Úrhatnám polgár című komédiája Csiszár Imre rendezésében 2014. február 8-án látható először. Lesz két beavató színházi előadás is, Balassi Bálint Szép magyar komédia és Szophoklész Oidipusz király című műve.

Az igazgató elmondta, hogy a színház arculatának megújítására logó-pályázatot írtak ki, amelyre 125 munka érkezett be, és Berki Attila lett a nyertes. Mint Nemcsák Károly fogalmazott, az idei, a második évad a letisztulás időszaka volt. A következő évadban mintegy húsz olyan színész játszik a színházban, aki legalább két előadásban szerepet kapott, “ez is bizonyítja, hogy igenis van társulata a József Attila Színháznak”.
Az MTI-nek kitért arra, hogy a színház költségvetése lényegében nem változott, szoros gazdálkodással tudják öt új előadásukat megvalósítani. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy 120 millió forintos adóssággal vették át a színházat, amelyet részletekben fizetnek vissza. A tavalyi részletet az ideivel együtt, összesen 30 millió forintot kell visszafizetniük a fővárosnak, ezt az összeget azonban szeretnék inkább a színház épületére, felújítási munkákra költeni – mondta.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Musicalshow és zenés ősbemutató a Pannon Várszínház idei műsorán

Volf Anna

Amitől még a cápa szája is tátva maradna

Buchmann-Horváth Emese

Nem tudok élni nélküled

Buchmann-Horváth Emese

A zene világnapja – I Don't Know How to Love Him

Volf Anna

Hétfőtől jegyárusítás a Szegedi Szabadtéri Játékokra

Sándor Petra