Hírek, beszámolók

Nemzeti Színház. Új évadtervet hirdetett Vidnyánszky Attila

Meghirdette 2013/2014-es évadtervét a Nemzeti Színház. A korábbi szokással ellentétben az új vezetés teljesen  nulláról építi fel a színház műsortervét. Vidnyánszky Attila egyeztetési problémákra hivatkozva az összes produkciót, amely az előző évadban futott, levette a repertoárról. 

A levett darabokat pótolják majd a Nemzeti Színház régi-új társulatának új bemutatói, melyeket az igazgató korábbi beregszászi és debreceni rendezéseivel egészítenek ki. Az első premierre szeptember 27-én kerül sor: Tamási Áron Vitéz lélek című három felvonásos példázatát láthatja majd a közönség Trill Zsolt és a korábban is társulati tag, Martinovics Dorina főszereplésével. Befogadott darab lesz a Bolha a fülben című Feydeau-komédia, Szergej Medvegyevtől a Fodrásznő, valamint a beregszászi társulat Liliomfi című előadása. Közben a Vitéz lélek utazik Szatmárnémetibe, Ungvárra, Beregszászra és Debrecenbe. Egyszeri vendégjátéknak ígérkezik a Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház előadása, Bulgakovtól a Mester és Margarita, a beregszásziak produkciója, A szarvassá változott fiú Juhász Ferenctől, Trill Zsolt és Törőcsik Mari főszereplésével, valamint a Mária című rockopera. Egytől eltekintve mindegyik közös vonása, hogy Vidnyánszky Attila rendezte. Októbertől azonban már ízlelhető lesz a régi és az új társulat közös munkájának gyümölcse. A Nemzeti Színház saját produkciójaként lesz látható októberben Ion Luca Caragiale-tól a Zűrzavaros éjszaka Szabó K. István rendezésében, Eperjes Károly és Sinkó László főszereplésével, valamint novemberben ismét Johanna, az orléans-i szűz története elevenedik meg a színpadon. Ezúttal azonban nem G.B. Shaw Szent Johanna című groteszk drámáját láthatja a közönség, hanem Paul Claudel és Arthur Honegger drámai oratóriumát, Johanna a máglyán címmel. Ezúttal Bánfalvi Eszter helyett Tompos Kátya alakítja majd a Szűzet. A másik főszereplő Blaskó Péter lesz. A 2014-es évre is marad bemutató szép számmal. Vidnyánszky olyan nagy szerzőket hoz a Nemzeti Színház színpadára, mint Shakespeare (Ahogy tetszik), Gombrowitz (Operett) és Gorkij (Éjjeli menedékhely). Mintegy reflektálva a nagy botrányt kavaró Alföldi-rendezésre, Vidnyánszky színpadra állítja Petőfi Sándor János vitézét is – hogy a Kacsóh Pongrác-féle daljátékot, az még nem derült ki az évadtervből. A magyar irodalmat erősíti, hogy lesz József Attila-est is Földes László ‘Hobó’ tolmácsolásában, a centenárium kapcsán látható lesz Weöres Sándortól a Psyché, Pilinszkytől pedig a KZ Oratorium.

A fenn meghirdetett előadások közül a Viva la Musical olvasói a Mária című rockoperát már ismerhetik. A debreceni Csokonai Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok közös produkciójaként bemutatott mű zenéjét a Ghymes-együttesből ismert Szarka Tamás szerezte. A 2012 karácsony tájt a debreceni Modemben, valamint a szegedi Dóm téren 2013 nyarán bemutatott rockopera főbb szerepeit Újhelyi Kinga, Bakos-Kiss Gábor, Pápai Erika és Hobó játszották. Akkori kritikánkat itt olvashatják.

Rechtenwald Kristóf

forrás: Nemzeti Színház honlapja

Kapcsolódó tartalmak

Rövid a póráz – Thália Színház

Czitrovszky Balázs

Kiírták a pályázatot a Vígszínház és az Operettszínház vezetésére

Volf Anna

Ördögölő Józsiás – Budapesti Operettszínház, 2013.03.27. (Kerényi/Szerényi, Vágó, MÁZS, Nádasi, Földes, Bálint, Kékkovács, Peller A., Peller K.)

Buchmann-Horváth Emese

Piszkos Fred, a kapitány sajtótájékoztató (Városmajori Szabadtéri Színpad)

Tóth Barbara

Rövidhírek, 2012. július

Volf Anna