Hírek, beszámolók

Nemzetközi operett-musical karmesterversenyt hirdetett az Operettszínház

A Lehár Ferenc Nemzetközi Operett Énekverseny és a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny után újabb nagyszabású nemzetközi versenyt hirdet a Budapesti Operettszínház, ezúttal Siófokkal, valamint Budapest fővárossal együttműködésben.

2012-ben, Kálmán Imre születésének 130. évfordulóján megrendezésre kerül a Nemzetközi Operett-Musical Karmesterverseny, melynek kiemelt partnere az MTVA Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap.

A verseny célja lehetőséget adni különböző országokból érkező tehetséges fiatal karmesterek megmérettetésére, emellett a világhírű klasszikus magyar operettek népszerűsítése, illetve a méltó utódok, a kortárs magyar musicalszerzők darabjainak nemzetközi megismertetése. Végül, de nem utolsósorban pedig nemzeti értéket, magas színvonalú zeneiséget képviselő, de mégis szórakoztató televíziós műsorsorozat készítése zenés színházi körülmények között.

Az elődöntők a világ nagyvárosaiban zajlanak szeptember 3-ig, többek között Moszkvában, Szentpétervárott, Graz-ban, Münchenben, Drezdában, Prágában, Pozsonyban, Kolozsváron, illetve Kína, Japán, Ausztrália és Izrael egy-egy nagyvárosában. A magyarországi elődöntőre pedig Kálmán Imre szülővárosában, Siófokon kerül sor, szeptember elején.

A középdöntőnek, amit a közszolgálati televízió rögzít majd, a Budapesti Operettszínház ad otthont szeptember 21-én és 22-én. A felvétel négy részben lesz látható a képernyőn.

A sorozat záróeseményére, a döntőre szintén a Budapesti Operettszínházban kerül sor 2012. október 27-én, a Magyar Operett Napja és Kálmán Imre születésének 130. évfordulója alkalmából. Az eseményt a magyar közszolgálati televízió közvetíti.

A megmérettetés anyagául az operett- és musical-irodalom ismert dalai szolgálnak. Az elődöntőben két számot kell dirigálni. A középdöntőben, melyen 12 versenyző szerepel majd, mindenkinek kötelező egy szóló, egy duett, valamint egy finálé vagy tutti szám vezénylése a hivatalos honlapon már meghirdetett listából, sorshozús alapján.

A döntőn öt fő vesz részt, mindegyikük feladata lesz négy dal vezénylése szólistákkal, énekkarral, balettkarral és zenekarral.

A versenyzőket öttagú nemzetközi szakemberekből álló zsűri fogja értékelni. Az első helyezett 6000 eurót, a második 3000 eurót, a harmadik pedig 2000 eurót vihet haza. A pénzdíjakon kívül egyéb elismeréseket is kiosztanak majd a döntőn, 1000 eurós közönségdíjat, az MTVA, Budapest főváros, a Hungarikum Szövetség, a zenekar és a szólisták, valamint Kálmán Imre lányának, Kálmán Yvonne-nak különdíját, illetve értékes tárgyjutalmakat.

A versenyről minden további információ (jelentkezés, feltételei stb.) megtalálható a kalmanconductingcomp.com oldalon.

Forrás: Operett.hu

Kapcsolódó tartalmak

Pótmeghallgatás Sondheim – Egy kis éji zene c. musicaljére

Kiss Brigitta

MÁZS 40-25

Buchmann-Horváth Emese

Interjú Cornelius Baltus-szal a Vámpírok bálja házi főpróbáján

Utasi Nikolett

Idina Menzel Londonban koncertezik

Volf Anna

Virágot Algernonnak olvasópróba (Budapesti Operettszínház)

Buchmann-Horváth Emese