Hírek, beszámolók

Mától látható a magyar mozikban a négy Oscarra jelölt Nine

Bár a főbb kategóriákba nem sikerült bekerülnie, így is négy jelöléssel indulhat neki a márciusi Oscar-gálának a Kilenc (Nine) című filmmusical, amelyet csütörtöktől immár a magyar mozikban is vetítenek. Az azonos című Tony-díjas színpadi musicalből készült film – amelyhez olyan sztárokat sikerült megnyerni, mint Daniel Day-Lewis, Judi Dench, Nicole Kidman, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Sophia Loren, Kate Hudson és a Grammy-díjas Fergie – a legjobb látványtervezésért, a legjobb jelmeztervezésért, valamint a legjobb eredeti dalért járó aranyszobrocskáért versenyezhet majd.

A többségükben Oscar-díjas színészek közül egyedül Penélope Cruz reménykedhet újabb Oscarban, őt a legjobb női mellékszereplő kategóriájában jelölték a Kilencben nyújtott alakításáért.

Maury Yeston zeneszerző még a 80-as évek végén készítette el Federico Fellini kultuszfilmje, a 8 és 1/2 zenés színpadi változatát a legendás olasz rendező engedélyével. A darab, amelyet Kilenc címmel 1982. május 2-án mutattak be a New York-i Broadwayn, a rangos amerikai színházi elismerésből, a Tony-díjból ötöt is elnyert. A látványos produkciót több mint hétszázszor játszotta a 46th Street Theatre.

 

Rob Marshall filmes adaptációjában szintén nagy hangsúlyt fektetett a látványra. Nem csoda, hogy az egyik Oscar-jelölést éppen a látványtervezésért (John Myhre és Gordon Sim munkájáért) kapta a film. Az elsöprő dinamikájú revüjelenetek koreográfiáját John DeLuca és a rendező készítette. A szintén Oscarra jelölt Colleen Atwood jelmezei a 60-as évek stílusát idézik.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Ismét Amerikában a Miss Saigon

admin

Trója: új magyar musical 2010 nyarán

admin

A döntés súlya

Vincze Dániel

A Padlás Pécsett – Interjú Böhm Györggyel

Sándor Petra

Közel száz program a Budapesti Nyári Fesztiválon

Sándor Petra