Hírek, beszámolók

Musical nyerte az idei Pulitzer-díjat

Az elsősorban az újságírással kapcsolatban emlegetett amerikai Pulitzer-díj az újságírói tevékenység mellett irodalmi és zenei műveket is díjaz. A dráma-kategória jelöltjei között időnként musicalek is előfordulnak, de a díj majd’ 100 éves története során kevés alkalommal ítélték zenés előadásnak a Pulitzer-díjat.

Az idei díjkiosztó ezen ritka alkalmak egyike volt: Tom Kitt és Brian Yorkey Next To Normal című musicale elnyerte a legjobb drámáért járó elismerést. A kiírás szerint amerikai szerző eredeti műve jelölhető ebben a kategóriában (feldolgozások tehát nem), és fontos szempont, hogy a dráma témája az amerikai élet legyen. A Next To Normal egy bipoláris zavarban szenvedő amerikai anya és családja történetét meséli el. A musical a 2009-es Tony-gálán nem tudott labdába rúgni a Billy Elliot mellett, de 11 jelöléséből végül két fontos kategóriában nyerni tudott: a legjobb zenének és a legjobb musical-színésznőnek (Alice Ripley) járó elismerést vihették haza.

A musicalek közül a Next To Normal mellett Pulitzer-díjat tudott nyerni az Of Thee I Sing című Gershwin-musical (1932), a Rodgers-Hammerstein szerzőpáros South Pacific című műve (1950), a Fiorello! című Bock-Harninc musical, a How to Succeed in Business Without Really Trying (1962) Frank Loesser tollából, az 1976-ban díjazott táncos musical, a Chorus Line, Stephen Sondheim mesterműve, a Sunday In The Park With George (1985), valamint 1996-ban Jonathan Larson Rentje.

A Next To Normal produkciója a 2009-es Tony-gálán:

Kapcsolódó tartalmak

The Blues Brothers (Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 2012. augusztus)

Czitrovszky Balázs

Hamarosan Poligamy-premier a Madách Színházban

Volf Anna

Sondheim – 2012. november

Volf Anna

Mágnás Miska fotós próba (Budapesti Operettszínház)

Czitrovszky Balázs

Pszichopata bőrébe bújik Bereczki Zoltán

Buchmann-Horváth Emese