Hírek, beszámolók

2011-ben középpontban az önkéntesség

2011. január 8. – Konferenciával és egy héten át tartó különleges programokkal veszi kezdetét az Önkéntesség Európai Éve 2011, amelynek nemzetközi nyitórendezvényét tartották ma délelőtt a Millenáris Teátrumban. A megnyitón mutatták be az Önkéntesség Éve magyar nagyköveteit is.

Az Európai Unió 1983-ban indította el a társadalmi jelentőségű témákra fókuszáló „Európai Éveket”, amely ezévben az önkéntességet emeli ki. Az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Magyarország ad helyszínt az Önkéntesség Európai Éve 2011 hivatalos megnyitójának, valamint a 27 országot érintő Önkéntes Turné első idei állomásának, amely célja, hogy felhívja a figyelmet az önkéntesség társadalmi értékére.

A megnyitón Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök és az Európai Unió több vezető személyisége is felszólalt. Schmitt Pál elmondása szerint a tematikus év feladata, hogy az érdek nélküli cselekvésre való buzdítással megteremtse a társadalmi párbeszédet. A köztársasági elnök hangsúlyozta, elsőszámú célunk a toborzás – különösen a tavalyi év során hazánkat ért katasztrófák tükrében – és felvetette az önkéntesség minél szélesebb körű, tanterv keretében történő megismertetését a 15-18 éves korosztállyal.

Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke kiemelte, hogy az Európa-szerte önkéntes szerepet vállalók éves szinten 3-5%-kal járulnak hozzá az Unió GDP-jéhez, ugyanakkor munkájukat sok esetben akadályozzák a bürokrácia útvesztői. Ígéretet tett az önkéntes tevékenységet sok esetben korlátozó jogszabályok, előírások uniós, nemzeti és helyi szintű lazítására. Az alelnök asszony reményét fejezte ki, hogy az Önkéntesség Európai Évének köszönhetően a jelenlegi 100 milliónyi európai önkéntes év végére megduplázódik.

Stavros Lambrinidis, az Európai Parlament alelnöke személyes élményeiből merítve megemlítette a hazája által rendezett 2004-es athéni Olimpiai Játékokat, amely állampolgárok ezreit mozgósítva egyesítette a társadalmat egy közös ügy érdekében. Mint elmondta, az EU soros elnökeként Magyarország feladata, hogy vezető szerepet vállalva inspirálja egész Európát az önkéntességre, amely most különösen fontos, hiszen a válság időszakában sokan csak saját magukra koncentrálnak.

A magyar kormány nevében Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket és ismertette az Önkéntesség Európai Éve 2011 magyarországi nagyköveteit. A feladatra a hazai közélet három kiválósága, Miklósa Erika, Feke Pál és Vajda Attila kapott felkérést és vehette át megbízólevelét. Miklósa Erika Liszt Ferenc díjas világhírű operaénekes egy civil szervezet aktív tagjaként a környezettudatos életmód népszerűsítéséért tevékenykedik. Feke Pál Junior Prima díjas színművész a világ musicalirodalmának legnagyobb főszerepeit játszhatta már el hazánk színpadain, és számos alkalommal bizonyította, hogy szívügye az összefogás. Vajda Attila kenus, a 2008-as pekingi olimpia bajnoka az elmúlt évek során több jótékonysági ügy mellé állva mutatott már példát. A nagykövetek nevében Feke Pál mondott köszönetet a megtisztelő felkérésért: „Ígérjük, saját eszközeinkkel azon leszünk, hogy felhívjuk a figyelmet az önkéntesség fontosságára.”

A megnyitó és az Önkéntes Turné helyszínéül szolgáló Millenáris Teátrum mától egy héten át mintegy hatvan magyarországi önkéntes és civil szervezet, cégek és vállalkozások részvételével, tematikus napok keretében mutatja be a hazai önkéntesség sokszínűségét. A rendezvénysorozat számos ingyenes kulturális programmal, koncertekkel, beszélgetésekkel, interaktív játékokkal várja az érdeklődőket.

Bővebb információ az európai év hivatalos honlapján: www.onkentesseg2011.hu

Kapcsolódó tartalmak

Jublieumi koncert – Tunyogi Bernadett húsz éve a zenei pályán

Potyó Krisztián

A Padlás Miskolcon – interjú Seres Ildikóval

orosz.petra

Bálint-napi kedvencek

Buchmann-Horváth Emese

Musical-operett segélykoncert Ajkán

admin

Légy jó mindhalálig – Pécsi Szabadtéri Játékok

Nagy Péter