Belföld Hírek, beszámolók

Örökérvényű mese a szeretetről, nem csak gyerekeknek

Lázár Ervin klasszikus meséjéből írt bábmusicalt tűzött műsorára a Budapesti Operettszínház, a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel koprodukcióban, amely a gyerekek mellett a felnőtt nézők számára is nagy élményt nyújt.

A Szegény Dzsoni és Árnika Szenteczki Zita, bábrendező szakos egyetemi hallgató diplomamunkája, ami 2017. május 10-től az Operettszínház Raktárszínházában látható, a Női Rendezők Tavasza programsorozat keretében. Ujj- és kesztyűbábok, óriásmaszkok és számtalan különböző technikájú bábok kelnek életre a produkcióban, Gubik Petra, Kocsis Dénes, Angler Balázs, Papadimitriu Athina, Ottlik Ádám (illetve a másik szereposztásban Horváth Dániel, Maros Bernadett, Pálfalvy Attila és Barkóczi Sándor) partnereként. Az előadás nem csupán a gyerekeknek, de a felnőtt nézőknek is igazán élvezetes. Ehhez a friss, bátor, fantáziadús rendezés mellett nagyban hozzájárulnak Závada Péter ötletes dalszövegei és Szirtes Edina Mókus, Kovács Adrián zenei vezetővel és az Operettszínház Zenekarával előadott, varázslatos muzsikája. Az eredeti mesét Kautzky-Dallos Máté egyetemi hallgató alkalmazta színpadra, Závada szövegei pedig tökéletesen illenek mind Lázár Ervin szellemiségéhez, mind Szirtes Edina Mókus sokszínű dallamaihoz. A főleg népzenei motívumokra épülő, de a klasszikustól kezdve a mai pop, dzsessz, diszkó elemeket is felhasználó, szerteágazó zenei világ önmagában is lenyűgöző, ugyanakkor szerves része a történetnek, a szereplők jellemzésének, belső érzéseinek kifejezőeszköze.

A narratív keret megőrzése és színre vitele – hogy egy apa mesél a lányának – közelebb hozza az egészet a valósághoz, rámutat, hogy a mesén túl, a való életben is érvényes igazságokat hallhatunk. A naiv, bájos Árnika királykisasszony és a vándor Szegény Dzsoni, a világ legszabadabb embere egymásba szeretnek. A jámbor Östör király nem ellenzi az esküvőt, de azt a feltételt szabja, hogy állják ki az idő próbáját. Dzsoni menjen világgá, s ha fél év múlva visszatérve még mindig szeretni fogja és el akarja venni a lányát, hozzá adja feleségül. A szerelmesek hűen kitartanak egymás mellett, ám az utolsó napon a gonosz Százarcú Boszorkány fondorlatoskodása miatt az ifjú hite egy pillanatra megrendül. Ezért a banya Árnikát, apját és az egész királyi udvart kacsává változtatja. Dzsoni meg tudja váltani őket a bűbájtól, de csak azon az áron, hogy ő maga lesz kacsa. Az fiatal pár mindkét tagja magára vállalná a büntetést, hogy kedvesét megmentse, ám ez egyiküknek sem jó, mert egyformák szeretnének lenni, bármilyen formában. Így útra kelnek, hogy az akadályokat leküzdve eljussanak a Hétfejű Tündérhez, aki segíthet rajtuk.

A darab látványos, homoros és szívet melengető. A közreműködő színészek és táncosok rengeteg munkával keltik életre a bábokat és a mesehősöket, és formálják azokat emberivé, esendővé és szerethetővé. Gubik Petra és Kocsis Dénes kedves, tiszta lelkű figurájának és az Ottlik Ádám által megjelenített bölcs királynak harsogó ellenképe a kívül-belül fekete boszorkány, Papadimitriu Athina nagyszerű alakításában. A mindent eltiporni, leigázni való embert jelképezi, aki maga is áldozat, és őt is csak a szeretet mentheti meg. Hiszen szeretet nélkül senki és semmi. Az epizódszereplők, azaz a bábok valamint mozgatóik, Angler Balázs, Agócs Nóra, Berta Orsolya, Bóna Gábor, Kator Bálint, Terhes Edina és Tóth Arnold pedig egy-egy valós emberi tulajdonság, gyarlóság megtestesítői (féltékenység, önzés, pénz- és hatalomvágy, sértődékenység, stb.).

A Szegény Dzsoni és Árnika bábmusical minden percben ébren tartja a kicsik és nagyok figyelmét, és minden korosztályra érvényes, elgondolkodtató mondanivalót hordoz. A középpontban a szeretet áll – szülők és gyermekek, testvérek, szerelmesek, embertársak közt. Kinek milyen erős, mennyit ér, és mire képes a szeretete. Az érzés, amely bajba is sodorhat, ugyanakkor felemel, meggyógyít, utat mutat és csodákra képes. Megjelenik a szabadság kérdése is a különböző viszonyokban. És a segítségnyújtás, hiszen ennek révén jutnak előre a szereplők. Amint Dzsoni és Árnika segít valakin, a fő problémáját megoldva, mindjárt közelebb kerülnek a célhoz. Ugyanis a Hétfejű Tündérhez egy út vezet, a szeretet, az egymáson való segítés útja. Közben az egyes állomásokon fontos tanulságok fogalmazódnak meg. Össze kell tartani, nyitni mások felé, a hibák helyett azt keresni, hol tudunk segíteni. Mindenkinek vannak jó tulajdonságai, csak meg kell találni. Másokban ugyanúgy, ahogy önmagunkban is.

Lázár Ervin súlyos, de egyszerű igazságaival, az érzelemgazdag előadás képeivel, hangulatával, dalaival az emlékezetükben a nézők értékes útravalót vihetnek haza az Operettszínház Raktárszínházából. Az alkotók az íróval összhangban próbálják a közönséget is visszaterelni a gyermeki hit világába. Kicsit el lehet gondolkodni rajta, hogy mi a legfontosabb az életben, hogyan kellene élni. Nem csak a mesében, és nem csak a gyerekkorban.

Polauf Eszter

Kapcsolódó tartalmak

Közkívánatra visszatér Budapestre a Postmodern Jukebox

Sándor Petra

Megkezdték a jövő évi Szegedi Szabadtéri Játékokra a jegyárusítást

admin

Lovagi ebéddel hangolódtak a művészek a 100. Spamalotra

Utasi Nikolett

Jó estét, Nyár! – Interjú Siménfalvy Ágotával

Buchmann-Horváth Emese

Játékokkal várja a diákokat az egri színház

admin