Hírek, beszámolók

Országos Színházi Évadnyitó Pécsett

2012. augusztus 21-én egész napos ünnepi rendezvény-sorozattal kezdte meg a 2012/2013-as évadot a Pécsi Nemzeti Színház. A 12.00 órakor kezdődő zártkörű társulati ülésen Rázga Miklós igazgató ismertette az évad pontos programját, részleteit, Gulyás Dénes zeneigazgató az operatársulat, Vincze Balázs balettigazgató a Pécsi Balett művészeire váró feladatokat mondta el. Ezt követte a jubiláló művészek köszöntése. Vastapssal üdvözölte a társulat – többek között – Simon István örökös tagot, aki 40 éve, Mester István örökös tagot, aki immár 50 éve, valamint Domján Máriát, aki 60 éve tagja a Pécsi Nemzeti Színháznak. Vata Emil örökös tag, Jászai-díjas díszlettervezőt 80. születésnapja alkalmából köszöntötte a Pécsi Nemzeti Színház társulata. Átadták továbbá a Csaba Zita Hívó-díjat, melyet ebben az évben Takácsné Kemény Teréz öltöztetőnőnek ítéltek oda a pécsi színművészek.
15.00 órakor első alkalommal került megrendezésre az Országos Színházi Évadnyitó a Pécsi Nemzeti Színházban az ország színigazgatóinak, társulatvezetőinek részvételével. L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár üdvözölte a pécsi kezdeményezést és reményét fejezte ki, hogy az országos tanévnyitóhoz hasonlóan az országos színházi évadnyitóból is hagyomány lesz, s ezentúl minden évad elején másik színházban találkozhat az előadó-művész szakma. Beszédében – többek között – hangsúlyozta, hogy úgy a minisztériumnak, mint a színházaknak és minden kulturális és művészeti szervezetnek közös és legfontosabb feladata, hogy a virtuális terekből a valós közösségi terekbe – azaz a színházakba, múzeumokba stb. – csalogassák a fiatalokat. Az államtitkár elmondta továbbá, hogy ősszel változás várható a művészeti kitüntetések rendszerében, melynek célja, hogy az állami kitüntetések presztízse a jelenleginél nagyobb legyen.
A tervek szerint Jászai Mari-díjat évente tizenhárom helyett heten, Harangozó Gyula-díjat hét helyett ketten kapnának, Nádasdy Kálmán-díjat kettő helyett egy művész vehetne át. A Blattner Géza- és a Hortobágyi Károly-díjat kétévente egy művésznek ítélnék oda. A kitüntetettek száma ugyan csökken, a díjjal járó pénz azonban nő: a Jászai- és a Harangozó-díjasok 1,395 millió forintot, a Nádasdy-díjasok 930 ezret, a Blattner- és Hortobágyi-díjasok 697,5 ezret kapnának.
Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az Országos Színházi Évadnyitónak Pécs adhat először otthont. Polgármester úr kiemelte továbbá, hogy az új vezetésnek köszönhetően a folyamatos nehézségek, megszorítások ellenére is nőtt a nézőszám, emelkedett a jegyár-bevétel a Pécsi Nemzeti Színházban. Az ünnepséget Wunderlich József, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatójának produkciója nyitotta, befejezésként Molnár Piroska, a Nemzet Színésze mondta el Petőfi Sándor Színészdalát. 19.00 órakor a Színház téren a Pécsi Nemzeti Színház művészei ízelítőt adtak az új évad zenés előadásaiból és az elmúlt évad sikerdarabjaiból. Az estét a Misina táncház után a Pyro-Fókusz Kft. vízi fényjátéka zárta.

 

Forrás: pnsz.hu

Kapcsolódó tartalmak

Magánszínházat alapít Nacsa Olivér és Németh Kristóf

Volf Anna

Mini interjú Rákász Danival

Vincze Dániel

Almodovar film alapján készült musicalt mutat be az Operettszínház

Buchmann-Horváth Emese

A nadrág (Karinthy Színház)

Czitrovszky Balázs

Készül a karácsonyra az Operettszínház és Dolhai Attila

Stern Ágnes