Hírek, beszámolók

Nem sikerült színházigazgatót választani Pécsen

Nem sikerült megválasztani a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját, mert a városi közgyűlés csütörtöki ülésén egyik jelölt sem kapta meg a képviselők többségének támogatását. A teátrum vezetői posztjára a színházat mintegy két évtizede irányító Balikó Tamás mellett Dörner György, Rázga Miklós, Márton András színművész, valamint Béres Attila és Rusznyák Gábor rendező pályázott. Mind a hat jelentkezés érvényes volt, s bár a szakmai előkészítő bizottság Balikó Tamás és Márton András pályázatát részesítette előnyben, az önkormányzat kulturális bizottságának támogatását egyikük sem nyerte el, ahogy a közgyűlését sem.

Balikó Tamás megbízatása jövő év február 15-én jár le, s mivel a pályázat eredménytelen lett, az intézményvezető személyéről az októberi választások után felálló új közgyűlésnek kell döntenie egy új eljárás keretében.

A korábban meghirdetett pályázati kiírás szerint a vezető 2011. február 16-tól öt éven át töltheti be a tisztséget. A jelentkezőkkel szemben követelmény a felsőfokú szakirányú végzettség és legalább ötéves szakmai gyakorlat. Elvárás a műfaji sokszínűségre, a hazai opera-, musical- és operettkincs bemutatására való törekvés, s emellett az is, hogy az intézmény fokozottan vegyen részt a fiatalok színházra nevelésében, a színházlátogatók között a gyermek és ifjúsági korosztály arányának növelésében. Az igazgatónak a gazdasági viszonyok, támogatások figyelembevételével, optimálisan kell megterveznie a teátrum működtetését, kihasználtságát, és feladata az intézmény operatagozatának fejlesztése, továbbá a Pécsi Balett szerepének erősítése is.

Forrás: MTI

 

Kapcsolódó tartalmak

HSM On Stage – Dél-Afrika

Nagy Péter

Balett-tagozat alakult a kecskeméti Katona József Színházban

Volf Anna

Lőrinczy György átvette a Budapesti Operettszínház vezetését

Sándor Petra

Vámpírok Bálja 100. előadás – VLM exkluzív

Vincze Dániel

Így készült a Jézus Krisztus Szupersztár – 5. rész

Volf Anna