Hírek, beszámolók

Megjelent Peller Károly Ez Operett! című lemeze – a sajtóbemutatón jártunk

Az Alexandra Records gondozásában megjelent Peller Károly első lemeze, mely az Ez Operett! címet kapta. A Budapesti Operettszínház fiatal művészének operettalbuma 15 dalt tartalmaz, melyek felét kolléganőivel, Kalocsai Zsuzsával, Kékkovács Marával, Bódi Barbarával, Szendy Szilvivel, Oszvald Marikával, Fischl Mónikával és Peller Annával adja elő.
 
Peller Károly fiatal kora ellenére nagy népszerűségnek örvend nem csak hazánk operett-musical kedvelő közönsége körében.  2006-tól a bécsi Volksoper vendégszólistája, a Budapesti Operettszínház gála- és operett-produkcióiban pedig hallhatta már München, Lipcse, Regensburg, London, Amszterdam, Róma, Japán, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok közönsége is. A művész szakmai munkájáért 2002-ben Nívó-díjat, 2003-ban Marsallbotot kapott, míg 2004-ben a magyar kritikusok „az évad legjobb mellékszereplője” elismerésre jelölték.
 
Károly lemezére 15 dal került, melyek Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Szirmai Albert, Zerkovitz Béla, Huszka Jenő és Kacsóh Pongrác szerzeményei. Az albumnak több különlegessége is van. Egyrészt az énekes-színész kilép megszokott szerepköréből, és bonvivánok által énekelt sikerszámokat is hallhatunk tőle  (Hej, cigány.., Emlékszel még?), másrészt több olyan dalt is előad, melyek eddig nem szerepeltek a repertoárján (Egy rózsaszál szebben beszél…, Gerbeaud-dal). Természetesen nem hiányoznak a táncos-komikus állandó sikerszámai sem (Te, rongyos élet…, Kislány vigyázz!, Szép város Kolozsvár…). És mivel az operett páros műfaj, Peller Károly segítségére siettek az Operettszínház primadonnái és szubrettjei.
A fiatal művész első lemezének sajtóbemutatója a felújított Párisi Nagyáruház legpatinásabb termében, a Lotz teremben került megrendezésre. Az 1911-ben épült  régi kereskedőpalota épp tíz éve, 1999-ben zárt be, s idén került ismét megnyitásra. Az Alexandra könyvesháza kapott helyet a földszinten és az első emeleten. A neoreneszánsz stílusú Lotz-teremben kávézót nyitottak, és itt, ebben az arannyal gazdagon futtatott hatalmas térben tartották a cd bemutatóját.
A művész szerint az első tervek még operett-musical lemez elkészítéséről szóltak, hiszen ő musicalekben is játszik (például a Szentivánéji álomban), és csak később, a dalok kiválogatásánál jutottak arra az elhatározásra, hogy végül kizárólag operettslágerek kerüljenek a lemezre. Szeretnék bebizonyítani azt, hogy a rossz beidegződés ellenére, mely az operettet divatjamúltnak titulálja, ez egy igenis élő és nagyon mai műfajjá képes válni.

Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház igazgatója elmondta, hogy szerinte legfőképpen a dalok szövegeit érezhetjük olykor ódivatúnak, hiszen rengeteg ismert mű az 50-es, 60-as években íródott, főleg német nyelven. A fordítás szerinte mindig tükrözi azt a kort, amelyben a fordító élt. Példának a Szentivánéji álom Arany János általi fordítását hozza fel. Arany saját korához hűen romantikus, 19. századi darabot faragott Shakespeare Erzsébet-kori művéből.  Ezért úgy gondolja, hogy az operettdalok szövegeit is maivá kell tenni, hogy nagyobb hatással legyenek a jelen kor közönségére.
A bemutatón ízelítőt kaphattunk a lemezből. A művésznek mikrofon sem kellett, öblös hangja bezengte az egész teret. Szólóban a Jajj, lányok nélkül élni nem lehet… slágert adta elő, mely a Jajj, cica… nóta frissebb szöveggel rendelkező átirata, míg kolléganőivel egyfajta „mix” formájában a  Szép város Kolozsvár.., a Gerbeaud-dal, az Éjjel az omnibusz tetején..,, az Emlékszel még?, a Shimmy (a Müller Péter Sziámi által írt modern változatú szöveggel), a Te, rongyos élet…, és A bugaci határon… című dalok kerültek bemutatásra.
A lemezmegjenés időzítésére vonatkozó kérdésre Peller Károly elmondta, hogy szerinte a 11. Operettszínháznál töltött évada után most jött el az az időpont, amikor megérett egy lemez elkészítésére. Az album ráadásul hiánypótló, hiszen évek óta nem jelent meg hasonló lemez. A művész megköszönte a segítséget támogatójának, az Alexandra Records-nak is.
Akik élőben is meg szeretnének győződni róla, milyen az újjáéledő operett műfaja Peller Károly és kolléganői előadásában, azok december 9-én a Thália Színházban 19.30-tól tehetik ezt meg, ugyanis az Ez Operett! lemezbemutató koncertje ekkor kerül megrendezésre a Prolife Alapítvány javára. (Az alapítvány a legújabb orvosi kutatások támogatásáért jött létre, céljuk, hogy az új termékeket az azokat megfizetni képtelen betegekhez is eljuttassák). A koncerten a cd-n szereplő dalok mellett más műfajba is elkalauzolják majd a nézőket. Ezen az estén látványos showműsor és nagyzenekari kíséret (a sajtóbemutatón a zongoránál közreműködő Silló István vezényletével) segíti majd Károlyt és a primadonnákat, szubretteket, akik természetesen egytől-egyig énekelnek majd a koncerten.

Kapcsolódó tartalmak

NYAVALYÁSOK – Új magyar musical!

admin

Karinthy Színház rendkívüli évadnyitó sajtótájékoztató

Czitrovszky Balázs

József extra – május 29.

Nagy Péter

Így készült a Jézus Krisztus Szupersztár – Bevezető

Volf Anna

Nyílt napot tart vasárnap a Vígszínház

halasi.vivien