Hírek, beszámolók

Pesti műsor 1956 – színháztörténeti kiállítás

„Fél hétkor a színház előtt” címmel nyílik kiállítás a Bálnában október 8-án.

A Bálna Budapest első emeleti CAFe kiállítótere ad otthont a Bálna és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közös programjának, mely 1956 színházi életét veszi górcső alá. Az október 8. és 23. között megtekinthető kiállítás elsősorban nem a forradalmat előkészítő társadalmi és művészeti mozgalmakra fókuszál, hanem a hétköznapi, kultúrára nyitott budapesti polgár világát tárja a látogatók elé.

A forradalom évében a magyar klasszikus színházi kánon újraértékelése mellett (Az ember tragédiája, A csodálatos mandarin) ismét feltűntek a műsoron olyan polgári szerzők művei, mint Heltai Jenő, Molnár Ferenc vagy Bródy Sándor), illetve hosszú kihagyás után a nyugat-európai haladó drámairodalmat képviselő színművek (A főbelövendők klubja) is megjelentek a színházak repertoárján. Jóval több kifejezetten szórakoztató darab került színre, és megkísérelték az olyan népi írók rehabilitálását is, mint Tamási Áron.

A tárlat pillanatfelvétel 1956 őszéről. A fényképek, a színlapok, a hang- és filmfelvételek azokat az előadásokat idézik fel, melyekre a fővárosi közönség egykoron jegyet válthatott.

A kiállítás megtekinthető október 8. és 23. között, látogatása ingyenes.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyszabású lemezbemutató koncert

admin

Meghallgatást tartanak Győrben a Sakk szerepeire

Stern Ágnes

Marica grófnő (Bordás – Vadász Zs.)

Buchmann-Horváth Emese

Az István, a király rövid története

Vincze Dániel

Meghallgatást hirdettek a Shrek főszerepeire

Vincze Dániel