Hírek, beszámolók

Rebecca Bécsben – visszatekintés

 

Egy éve, 2008. december 30-án gördült le utoljára a Rebecca után a függöny a bécsi Raimund Theaterben. Sylvester Levay és Michael Kunze nagysikerű musicaljét két éven át játszották az osztrák fővárosban.

A kinti előadás hűen követte az alapjául szolgáló regény cselekményét. Az események három fő helyszínen (Monte Carlo, Manderley-ház, parti kisház) játszódnak, melyeknek az Álmomban Manderleyben jártam című dal ad keretet. Az elején Monte Carlóban járunk, ahol Ich és Maxim először találkoznak a hotel halljában. A színpad tágas, a díszletek minimálisak, az embernek mégsincs hiányérzete, a színészek játékukkal kiválóan érzékeltetik, hogy épp merre járunk, mi történik.
Az esküvő, majd a velencei nászút után Manderleybe érkezünk. Egy vetítővászon segítségével autózunk végig az úton, melynek végén feltűnik a nagy ház. A benne játszódó jelenetekhez használt díszlet hatalmas, a színpad közepén lévő többméteres süllyedő-emelkedő csigalépcsővel nagyon látványos, mégsem túlzó.

A musical legismertebb száma, a Rebecca Rebecca és Max egykori hálószobájában hangzik el. Az elénk táruló kép nagyon sejtelmes az ablaknyitáskor fellibbenő óriási fehér függönyöknek és a hatalmas baldachinos ágynak köszönhetően. Közben a tenger morajlását hallgatva úgy érezhetjük, mintha Rebecca szelleme tényleg ott járna.

A harmadik fő helyszín a parti kis halászház. Itt több rövidebb jelenet is játszódik, és itt derül fény a második felvonásban Max egykori tettére is.

A darab egyik leglátványosabb jelenete a végjáték, amikor Manderley a lángok martalékává válik. A pirotechnikai elemek, az előadás során néhányszor visszatérő vetítés és a hanghatások valóban egy égő ház illúzióját keltik.

Az Ich-et játszó Wietske van Tongeren játékán végigkísérhetjük, ahogy a félénk, fiatal lányból az események hatására magabiztos feleség lesz. Max szerepében Uwe Krögert láthattuk.

Susan Rigvava-Dumas tökéletes választás volt a hűvös, tartózkodó, volt úrnőjét rajongásig szerető házvezetőnő szerepére, és ez elmondható az előadásban szereplő többi színészről is.

Tavasszal, alig 3 hónap múlva, a Budapesti Operettszínházban valószínűleg merőben más elképzelésben, rendezésben ismerhetjük majd meg az előadást.

Kíváncsian várjuk hát a bemutatót.

Kiss Brigitta

Kapcsolódó tartalmak

Szabadkán a Jézus Krisztus Szupersztár

admin

R&J új beállók – Beszélgetés Kocsis Dénessel

Stern Ágnes

Mária evangéliuma bemutató Győrben

admin

Gálvölgyi János köszöntése 65. születésnapja alkalmából (Madách Színház, 2013. május 26.)

Czibulka Stella

Alföldi, Feke és Molnár Piroska az Apáca Show-ban

Buchmann-Horváth Emese