Hírek, beszámolók

SEREGI-DÍJAT ALAPÍTOTT A MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ

2012. december 12-én, a legendás koreográfus születésének évfordulóján, a Diótörő balettelőadás közönsége előtt az Operaház mb. főigazgatója, Ókovács Szilveszter jelentette be a Seregi-díj megalapítását, melynek kezdeményezője és ötletadója Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója.

A kitüntetéssel a Magyar Állami Operaház a hazai balett-történet egyik legmeghatározóbb, külföldön is elismert alakjának, az idén elhunyt, Kossuth-díjas koreográfusnak, Seregi Lászlónak állít emléket, életművének és munkásságának megőrzése és továbbhagyományozása céljából.

A díj, amelynek alapítását két táncművész: Kollár Eszter és Bán Teodóra kezdeményezte, az aktív koreográfusgeneráció tehetséges alkotóinak elismerését szolgálja. A jelöltekre hattagú szakmai kuratórium tesz javaslatot. A grémium elnöke az Operaház mindenkori főigazgatója, tagjai: az Operaház mindenkori balett igazgatója, az Operaház balettművészeti főtanácsadója, Kollár Eszter, Bán Teodóra valamint a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke vagy delegáltja. A jelöltek közül a díjat a legrátermettebb, maradandó tartalmat és művészi értéket teremtő, egyéni stílust képviselő koreográfusnak ítélik oda.

A jelöltek között lehet bármely, az adott évben új koreográfiát készítő, pályájának csúcsán lévő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó koreográfus, akit a kuratórium bármely tagja jelöltnek javasol. A jelöltek névsora nem publikus. A díjat – amely nem vándordíj – évente egy személy kaphatja meg. Az elismerés a klasszikus balett területén kívül alkotó művészeknek, így például kortárs- és színpadi tánc koreográfusoknak is odaítélhető. A díjjal járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása, s jár hozzá egy felkérés az Operaház részéről: egy koreográfia megalkotására a következő évadra.

A 2012. évre odaítélt díjat 2013. május 5-én, Seregi Makrancos Katája, az operaházi Seregi-hónap utolsó előadása előtt adják át. A díjátadás kapcsán Seregi-emlékszámmal indul el az Új Táncművészet munkacímű kiadvány, immár az Operaház gondozásában. A díjat a 2014-es évtől kezdődően minden évben Seregi László első, egész estés balettjének, a Spartacus 1968-as bemutatójának évfordulójához, május 18-ához közel eső napokban, a Seregi-éj gálaműsor keretében kerül sor, amelynek műsorán Seregi László, valamint az évek során Seregi-díjas koreográfusokká vált alkotók munkáiból szerkesztett összeállítás szerepel.

Forrás: www.szabadter.hu

Kapcsolódó tartalmak

Turnéra indul a Sose halunk meg című filmből készült musical

admin

Érinthetetlenek ősbemutató a Margitszigeten

Buchmann-Horváth Emese

Rómeó és Júlia visszatér Párizsba!

admin

Vámpírok bálja fanfiction válogatás 7.

Vincze Dániel

Eredményes volt a Magyar Színház jótékonysági rendezvénye

Volf Anna