Hírek, beszámolók

Újra színpadon Shakespeare élete

A komáromi Magyarock Dalszínház lendülete cseppet sem tört meg a tavaly nagy sikerrel bemutatott Az aranyember című musical óta. Sőt, idén a reneszánsz évhez is kapcsolódva új bemutatót terveznek Will Shakespeare, vagy akit akartok címmel. 

A musical Várkonyi Mátyás és Bródy János „gyermeke”, akik együtt dolgoznak a komáromi társulattal, a feledés homályába merült, hajdanán nagy sikerű darab újrafeldolgozásán. Az alkotó stábhoz csatlakozott Bakó Gábor is, a Győri Nemzeti Színház vezető koreográfusa, aki Vizeli Csaba rendezővel közösen álmodja színpadra, megújult darabot. A bemutató augusztus 1-én és 2-án lesz Észak-Komáromban a Tiszti pavilon udvarán.

Jó zene, fülbemászó dallamok, olyan számok sorozata, melynek többsége nyílt színi tapsot arat, s mindez egy olyan musicalben, amelynek főhőse a halhatatlan géniusz, a nagy drámaköltő William Shakespeare. A darabot 1997-ben már nagy sikerrel játszotta a Madách Színház, de miután lekerült a műsorról csupán a Színművészeti Egyetemen mutatták be.
A bemutatót eredetileg nem szabadtéri színpadra tervezték, de úgy gondolta a társulat vezetősége, hogy 2008-ban, a reneszánsz emlékévben méltó ünnepi alkalom lehet a darab bemutatója, hisz az egyik legnagyobb reneszánsz irodalmi személyiségről, William Shakespeare-ről szól.
A bemutató kiválasztásával egy időben több megbeszélést is folytattunk Várkonyi Mátyással –  mondta el Vizeli Csaba, aki a Madách Színházbeli ősbemutató élményeit felhasználva több változtatási javaslattal is élt a szerzők felé, melyet rendezőtársával, Bakó Gáborral is többször egyeztetett. Nagy örömükre a zeneszerző nyitott volt minden javaslatra, s 2008 elejétől kezdve már közösen kezdték „végigrágni” magukat a történeten, s javítani a mindegyikük által elfogadhatónak vélt koncepció alapján.
Ehhez a „vitafórumhoz” később az író, a magyar zenei élet élő legendája, Bródy János is csatlakozott, s így közös közreműködésüknek köszönhetően egy teljesen új, más aspektust követő musical született meg új dalokkal, amely az eredeti koncepciót sem felejti el teljesen.
A darabbéli Will nemcsak a saját tehetségével, életkörülményeivel, hanem a környezetével, a hatalommal is megküzd. A látványos, sok humort, élvezetes szórakoztatást és nagyívű táncjeleneteket felvonultató darab augusztus 1-én és 2-án kerül bemutatásra Észak-Komáromban a Tiszti Pavilon Amfiteátrumában. Bővebb információ a társulat honlapján: www.magyarockdalszinhaz.hu
 

Kapcsolódó tartalmak

Sikerült azt adni a közönségnek, amit szerettem volna

Vincze Dániel

"Elmentem Japánba, hogy hazataláljak" – Interjú Kamarás Mátéval

Mezőfi Orsolya

A legtöbbet játszott musicalek a Broadwayn és a West Enden (2014)

Volf Anna

Elfújta a szél próba – Vágó Zsuzsi

Liga Mihály

Liszt és Dante – Ihletet az ihletettségből

Buchmann-Horváth Emese