Hírek, beszámolók

Sikermusicalek a Pannon Várszínház repertoárjában

A veszprémi székhelyű Pannon Várszínház a 2010/11-es évadban 200 előadást tartott, s azokon 63 ezer néző vett részt – mondta Vándorfi László, a színház igazgatója csütörtökön az évadzáró társulati ülésen.

Rámutatott, hogy a társulat nyáron is játszott, mostanáig 33 előadást tartottak Balatonfüreden és Sümegen. Hozzátette: májusban Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön is felléptek három napon át az Omega együttes számaiból összeállított Égi vándor című musicallal, s a sikerüket bizonyítja, hogy hívják vissza a társulatot újabb előadásokra. A “pannonosok” jó hírét igazolja az is, hogy a nagy színházi hagyományokkal és erős állandó társulattal rendelkező Kecskemétre is hívják őket; a városi művelődési központ bérletes zenés estéket szeretne “építeni” a Pannon Várszínház előadásaira. Vándorfi László hangsúlyozta: a jubileumi, 10. évadot zárja most a társulat, s úgy fogalmazott, hogy egy évtized alatt szinte “a semmiből váltunk államilag támogatott kőszínházzá”. Az igazgató ugyanakkor kitért arra is, hogy a parlament az idei költségvetés megszavazásakor a színházaknak járó normatív állami támogatásból 50 millió forinttal kevesebbet juttatott a tervezettnél – önálló képviselői indítványra – a Pannon Várszínháznak. Ez a működésüket illetően nehéz helyzetet teremtett, játékszíni előadásokat kellett elhagyni – emlékeztetett a színidirektor.

Az elmúlt évad eredményes volt, értékeket “termelt” – hangsúlyozta Vándorfi László. Elmondta: A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical a 65. előadásnál tart, A dzsungel könyve című darabot 60-szor játszották, a Hotel Mentholt 59-szer, a Padlást és a Muzsika hangját pedig 49 alkalommal.
Ez a kicsi társulat (15 szerződtetett vagy vállalkozóként dolgozó művésze van a társulatnak és összesen 30 dolgozója) 30 produkciót tart repertoáron, azaz bármelyik rövid felújító próbával előadásra alkalmassá tehető – mondta Vándorfi László. A most zárult évad bemutatói közül kiemelte A kőszívű ember fiai című darab sikerét, s abban Kubik Anna Kossuth-díjas művész kiemelkedő játékát. Elismeréssel szólt az Aranycsapat című darab bemutatójáról is, benne Szacsvay László “nagyszerű főszereplésével”, majd azt hangsúlyozta, hogy mindkét darab esetében kiemelendő volt a “kitűnő csapatmunka” is. Rámutatott: a Goldoni Két úr szolgája című komédiában Egyed Brigitta “brillírozott”, de valamennyi szereplő “stílusérzékenyen állt helyt”. Az igazgató elmondta, hogy a társulattól hárman távoznak: Bánfi Kata, Nagy Barbara és Radvánszki Szabolcs. Kitért arra is, hogy a következő évadra öt nagyszínházi és szintén öt játékszíni bemutatót terveznek. 

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Elhunyt Safranek Károly színművész

Buchmann-Horváth Emese

Ének az esőben – Új beállók (Adorjáni Bálint, Peller Anna)

Buchmann-Horváth Emese

Csak a szerelmet szítani – Az ördög a Karinthy Színházban

Buchmann-Horváth Emese

Lezárult a Rebecca szavazás: a győztes Maxim de Winter!

admin

Színházak éjszakája 2012 – Szabad Tér Színház

Tóth Barbara