Hírek, beszámolók

Starfactory musical a Thália Színházban

Saját bemutatókat is tart a most induló évadban a Thália Színház. A Nagyszínpadon négy premiert terveznek, emelett a hagyományoknak megfelelően számos produkciót fogadnak be.

A színház keddi sajtótájékoztatóján Bereményi Géza igazgató elmondta: a premiereket sorra véve kiderül, hogy egyfajta történelmi körképet mutat be a Thália Színház az évadban, amely ugyanakkor a humorról is szól – ennek különböző színei jelennek meg a bemutatott darabokban a habkönnyűtől a fekete humorig.
Az első nagyszínpadi ősbemutatót október 5-én tartják, Garaczi László EMKE – volt egyszer egy kávéház… című zenés játékát láthatja a közönség Bagó Bertalan rendezésében. Szintén ősbemutatóként látható Vinnai András és Mózsik Imre A humor forrása című darabját a Mikroszkóp Színpadon október 26-án, a nagyszínpadon pedig decemberben Bacsó Péter A tanú című műve látható, amelynek színpadi változatát Hamvai Kornél írta.
Tavasszal a Bombaüzlet!? című kabarétörténeti előadást mutatják be Benedek Miklós rendezésében, a negyedik nagyszínpadi premier David Pownall Mesterkurzus című darabja, amely a Kremlben, Sztálin irodájában játszódik, a darabot Cserhalmi György állítja színpadra. Az évad végén musical ősbemutatót is terveznek, amelynek címe Starfactory.
Az évadban a színházban csaknem negyven produkciót láthat a közönség, köztük számos független színházi előadást is: a KoMa, a Szputnyik és a TÁP Színház is játszik a Tháliában a FÜGE-vel való együttműködés keretében.
Kálomista Gábor, a színház menedzser igazgatója kiemelte, hogy az első olyan évad előtt állnak, amelyet többé-kevésbé maguk terveztek el, már látható az irány, amely felé haladni szeretnének.
“Van egy olyan +kvázi társulatunk+, amely tagjainak egyeztetési jogaival rendelkezünk, tehát elsősorban a Thália Színház által létrehozott produkciókhoz egyeztetnek ezek a színészek” – fogalmazott, hozzáfűzve: velük és néhány vendégművésszel együtt meg tudják valósítani terveiket.
Kitért arra, hogy a közmédiával megkötött stratégiai megállapodás eredményeként létrejött Látvány-Rádióstúdió beváltotta a reményeket, a színház számos műsort készít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak. Az együttműködés folytatódik: a közeljövőben megnyílik a közmédia közönségszolgálata a Thália Színház Nagymező utcai épületében. Emellett a két közintézmény közötti együttműködést számos ponton erősítik a jövőben.
Újságírói kérdésre válaszolva Kálomista Gábor elmondta: az MTVA-tól a Thália Színház megrendelést kap, amelynek ellenértékét kifizetik, de semmilyen egyéb juttatást nem kap a színház. Tájékoztatása szerint a színház körülbelül 3000-3500 percnyi rádióműsort gyárt le az idén. Mint mondta, az összes tevékenység, amelyet a magyar közmédia megrendelésére teljesítenek, 85-100 millió forint között lesz az idén a színházi közvetítésekkel együtt.

Szólt arról, hogy a Tivolit is a Thália Színház üzemelteti, a játszóhely sorsáról folynak a tárgyalások.
Kálomista Gábor kitért arra, hogy befogadószínházként a fesztiválok szervezését is feladatuknak érzik, a megvalósítás érdekében fesztiváligazgatóságot hoztak létre. Először a Határon Túli Színházak Fesztiválját, majd a Vidéki Színházak Fesztiválját rendezték meg sikerrel. Februárban a tervek szerint humorfesztivált rendeznek. Szólt arról is, hogy a Mikroszkóp teljes felújítását, átépítését tervezik, és szeretnék ha két éven belül lezárulna az átalakítások korszaka.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Egerben lépnek fel Az operaház fantomja főszereplői

admin

Pályázatot ír ki a főváros az Operettszínház élére

Buchmann-Horváth Emese

Két győztes a II. Madách Musical Pályázaton

Volf Anna

István, a király – utoljára a Magyar Színházban

Rechtenwald Kristóf

Ráckevei Anna színművész a debreceni Csokonai Színház új igazgatója

Volf Anna