Hírek, beszámolók

Szabadtéri színház, Fesztiválkatlan nyílik Tokajban

Természetes környezetben, az egykori Patkóbányában, a Bodrog parton, a folyó kanyarulatában épült fel Tokaj legújabb látványossága, a Fesztiválkatlan.

A csaknem kétmilliárd forintba kerülő beruházást szombat este adják át, Európa egyik legmodernebb szabadtéri teátrumát a Békés megyei Jókai Színház társulatának István a király című darabjával avatják fel.

A valamikori kőbányában, Bodonyi Csaba építész tervei alapján megépült Fesztiválkatlan két és fél ezer nézőt fogadhat be, a szombat esti színháznyitó premieren telt ház lesz – mondta Dévald István, a hegyaljai város legújabb kulturális intézményét működtető tokaji Paulay Ede Színház igazgatója.
A beruházáshoz az önkormányzat uniós pályázaton mintegy 1,7 milliárd forintot nyert.
Dévald István emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az 1990-es évek elején világkiállítást terveztek, s Bodonyi Csaba már akkor úgy gondolta, hogy az elhagyott Patkóbányában színházat kellene építeni.
A helyszín fantasztikus atmoszférával rendelkezik, “öt év alatt valósult meg ez a csoda, ahol Bodonyi Csaba jóvoltából a nyers beton felületek és a sziklafal színe, ritmusa harmonizál egymással” – tette hozzá. Megjegyezte: bár a szabadtéri színház évszakhoz kötött, telente a nézőtér alatti teret használják majd ki, amely változatos és párhuzamos kulturális rendezvényeknek is otthont adhat.
Bencsik Mátyás, a Paulay Ede Színház műszaki vezetője szerint a Patkóbányában Európa egyik legmodernebb játszóhelye épült fel, amely fény- és hangtechnikában vetekszik a legnagyobb fesztiválokkal is.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Egy boldog nyertes

Vincze Dániel

Ricky Martin az Evitában?

admin

Tarolt a Billy Elliot a Tony-gálán

admin

Hamarosan kezdődnek a Nyomorultak próbái Kecskeméten

admin

Tavaszébredés – Svédország

Nagy Péter