Hírek, beszámolók

Szabadtéri zenés előadásokkal is készül a Budapesti Nyári Fesztivál

Több mint száz rendezvénnyel készül a Budapesti Nyári Fesztivál idén a Margitszigeten és a Városmajorban. A nyár programját a május 18-i sajtótájékoztatón művészek harangozták be.

Video üzenetben zenével és szóval köszöntött mindenkit Stanley Jordan, az 1980-as évek legendás gitáros-generációjának nagy egyénisége, valamint napjaink egyik legnépszerűbb amerikai jazzénekesnője, Stacey Kent. Mindketten először adnak majd koncertet a nyár folyamán a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, ráadásul a gitár világsztárja most mutatkozik be először a magyar közönségnek, mégpedig három kiváló zenész társaságában: a brazil Alegre Correa valamint a Horváth Kornél és Dörnyei Gábor alkotta tHUNder Duóval.

Idén is a fővárosba látogat a londoni Globe Színház, ezúttal A két veronai nemes című korai komédiát adják elő 21. századi feldolgozásban.

A drámaíró legszívhezszólóbb szerelmi történetét, a Prokofjev által baletté komponált Rómeó és Júliát Jean-Christophe Maillot klasszikus és kortárs elemeket ötvöző koreográfiájával mutatja be a Monte-Carlo Balett.

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója szerint a Margitsziget és a Városmajor előadásai esszenciáját adják annak, ami az előző színházi évadban az ország – és a világ – kőszínházaiban történt, ezért nagy felelősség hárul az évente 80ezer látogatót fogadó rendezvénysorozat szervezőire.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a fesztivállal közös két produkcióról számolt be. Az Othello a Margitszigeten lesz utoljára látható, klasszikus díszletek között, forgószínpadon, Vámos László rendezésében, Desdemona szerepében Rost Andreával.

A Traviata előbemutatóként kerül színre, ősztől az Erkel Színházban játsszák majd. Anger Ferenc rendező arról a nehéz feladatról beszélt, amelyet az intim történet óriási térben történő, a konvenciókkal szakító, újító megjelenítése okoz. A siker egyik zálogának Miklósa Erika koloratúrszopránt nevezte meg, aki először lép színre operaelőadásban a Margitszigeten.

Az operák mellett azonban szabadtéri musicalből sem lesz hiány a szigeten, ugyanis az Evitát a Szegedi Nemzeti Színház közreműködésével mutatja be a fesztivál. Rendezője, Juronics Tamás előrebocsátotta, hogy a tánc nagy szerepet fog játszani Lloyd Webber Eva Perón életét feldolgozó művének általa színpadra álmodott változatában.

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Városmajori Színházi Szemle. A válogatók ötven vidéki előadás közül választották ki azt a hatot, melyek a fővárosi közönségnek is bemutatkozhatnak: a Makrancos Kata Szombathelyről, a miskolci Zűrzavaros éjszaka, a tatabányai Tartuffe, a Bolondok tánca Szabadkáról, a Buborékok Nagyváradról, illetve zenés darabként a kaposvári Jézus Krisztus szupersztár is a program részese.

A városmajori ősbemutatók egyike Bereményi Géza újraírt színdarabja, a Shakespeare királynője, a kaposvári Csiky Gergely Színházzal közös megvalósításban. A darab az Udvaros Dorottya alakításában megjelenő I. Erzsébet uralkodásának utolsó éveiben játszódik.

A fesztivál egy különlegességnek ígérkező zenés-irodalmi produkcióval is készül közönségének, ugyanis színre kerül Nyáry Krisztián írók, költők magánéletét feldolgozó Így szerettek ők című könyvének színpadi adaptációja. Az előadásban nemcsak az alkotók versei csendülnek fel a Kaláka együttes közreműködésével, hanem két színészházaspár, Gryllus Dorka és Simon Kornél, valamint Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, irodalomtörténeti csemegének számító életképeket is megelevenít.

Hasonló szerkesztési elgondolás szerint Egy kis romantikus éji zene című orgonakoncertjén Rákász Gergely Mozart és Liszt művei mellett a komponisták egyéniségét is felcsillantja.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad az operadallamokat széles körben népszerűsítő három tenor 1990-es koncertje nyomán három fiatal operaénekes, az amerikai James Valenti, a német Martin Mühle és a francia Sébastien Guéze meghívásával követi a nemes hagyományt.

Lesz a szigeten korhatáros éjszakai Magic Show előadás is, amelyen négy illuzionista mutat be olykor vérfagyasztó trükköket, azonban a felnőttek mellett a gyerekeket is tág programkínálat várja: reneszánsz délelőttök és interaktív meseszínpadi produkciók.

A romantika jegyében meghirdetett Budapesti Nyári Fesztivál a június 10-i nyitókoncerttel veszi kezdetét, Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködésével. Az eseményen vendégként fellép Wang Yuja huszonéves kínai zongoravirtuóz is, aki Ravel-, Gershwin- és Dvořak-műveket ad elő.

 

Mátraházi Zsuzsa (Fotók: Éder Vera) – Forrás: Szabad Tér Színház

Kapcsolódó tartalmak

Szavak – Életjáték egy részben

Buchmann-Horváth Emese

Macskák 1400. jubileumi előadás (Madách Színház, 2014. november 29.)

Czibulka Stella

Megvannak a Grammy-jelöltek

admin

Júniustól ismét Budapesten báloznak a Vámpírok!

admin

SzínéSziget – jótékonysági nap a Pesti Magyar Színiakadémia fennmaradásáért

Utasi Nikolett