Hírek, beszámolók

Budapesti Nyári Fesztivál sajtótájékoztató

„Míg a kőszínházak zárnak, a szabadtérik hamarosan nyitnak.” – kezdte a Budapesti Nyári Fesztivál évadnyitó sajtótájékoztatóját Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója. Az esemény az Európa hajón zajlott, mely stílszerűen egy kört írt le a Margitsziget körül. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy idén is több új bemutatót terveznek, de több kőszínházi produkció is helyet kap a fesztivál programjában.
 
Az első musicalbenutató Jókai Mór Szegény gazdagok című regényének zenés feldolgozása, melynek zenéjét Kocsák Tibor, szövegét Miklós Tibor írta. A máig ható példázat hűségről, szenvedélyről, becsületről és árulásról, a gazdagságot megkeserítő lélektelenségről, a szegénységet is boldoggá tevő érzelmi gazdagságról szól. A darab főbb szerepeiben Zöld Csabát, Valentin Titániát, Zentai Márkot, Krassy Renátát és Vikidál Gyulát láthatjuk. A darab a Margitszigeti ősbemutató után a József Attila Színházban kap állandó játszási helyet.
Miklós Tibor megemlítette, hogy nagyon örül annak, hogy újra, immár 9. alkalommal dolgozhatott együtt Kocsák Tiborral. Arról is beszélt, hogy az általa életre hívott Freddie Mercury Emlékkoncert a tavalyi sikeres bemutatkozás után idén is visszatér a Szigetre.

A Sakk szabadtéri világpremierjéről Simon Edit producertől megtudhattuk, hogy míg a Vámpírok bálja kapcsán a darabhoz kerestek szereplőket, addig a Sakk esetében ez pont fordítva volt, a Vámpírok báljában felfedezett tehetségekhez kerestek darabot, így esett a választásuk a Sakkra. Az előadás a Margitszigeten dramatizált koncertváltozatban lesz majd látható. A musical szövegét Romhányi Ágnes fordította, a rendező Cornelius Baltus, a koreográfus pedig Karen Bruce lesz. A teljes szereposztást itt megtekinthetik.
A sajtótájékoztatón két dal is elhangzott a készülő előadásból: a Himnuszt (Anthem) Egyházi Géza (Anatoly), a Senki sincs ki mellettem áll (Nobody’s Side) című dalt pedig Sári Évi (Florence) előadásában hallgathatták meg az egybegyűltek.

A Szegény gazdagokhoz hasonlóan ősbemutató lesz Szomor György és Miklós Tibor Robin Hood című musicaljének premiere is. Az előadás címszerepét Kovács Áron játssza, akinek ez lesz a színpadi debütálása. A főbb szerepekben többek között a  Vámpírok báljából jól ismert Andrádi Zsanettet, valamint Forgács Pétert, Hajdu Steve-et, Gesztesi Károlyt és a Bad Boyz tagjait láthatja majd a közönség. Szomor György elmondta, hogy egy könnyed, igényes, szórakoztató musicalt láthatnak azok, akik a nyári kínálatból a Robin Hoodot választják. Miklós Tibor hozzátette, nagy örömére szolgál, hogy a szereplők között köszöntheti Vikidál Gyulát, akinek a  nagy visszatérést jelentheti a nyári szezon, ugyanis mind a Robin Hoodban, mind a Szegény gazdagokban kulcsfigurát játszik.
A sajtótájékoztató a Robin Hood címadó dalával zárult, mely most kivételesen Szomor György előadásában hangzott el.

A Budapesti Nyári Fesztivál 17 produkcióját a www.netszinhaz.com oldal jóvoltából azok is megtekinthetik, akik nem tudnak eljutni a Margitszigetre vagy a Városmajori Szabadtéri Színpad előadásaira

Az előadásokról és a Szabadtér nyári programjáról valamint a színházi hajós transzferekről további részleteket a www.szabadter.hu oldalon olvashatnak.

A sajtótájékoztatóról készült képek itt megtekinthetők.

Kapcsolódó tartalmak

Nagy Sándor nyomoz

admin

EDDA musical- A Kör ősbemutató májusban

József Kriszti

Új évad kezdődik Baján

admin

Feke Pál: Új világ vár! – Lemezbemutató

Nagy Péter

Húszperces taps az Alföldi-korszak utolsó előadásán

Volf Anna