Hírek, beszámolók

Szakállszárító – beszélgetés Csórics Balázzsal

Január elején rendhagyó kocsmaszínházi premier helyszíne volt a Sufni Art Café. A Szakállszárító kortárs költők verseiből összeállított, néhol zenés-énekes, kellő humorral fűszerezett irodalmi kabaré, melyben 4 tehetséges fiatal színész mutatja meg magát. A darab egyik szereplőjével, Csórics Balázzsal beszélgettünk az előadásról:

Honnan jött a Szakállszárító ötlete?

Győrei Zsolt, aki tanított minket a főiskolán magyar-drámatörire, és akivel az osztályból 4-en már akkor csináltunk egy másik produkciót, hívott fel, hogy lenne egy Szakállszárító című egy órás zenés, versekből álló előadás, és lenne-e kedvem szerepelni benne? Mivel az Udvariatlan-t szerettem, a Legénytollról jót hallottam, örömmel elvállaltam. Maga az előkészület eléggé elhúzódott, eredetileg Hajdú Melinda, Pálmai Anna, Mészáros Máté és Én lettünk volna benne, de mivel többen vidékre kerültek, nem tudták vállalni, ezért akkor nem lett belőle semmi. Eltelt kb. fél év, amikor ismét felhívott Zsolt, hogy van egy új 4-es, Zámbori Soma, Holecskó Orsolya, Fekete Linda és Én. Ráadásul Zsolt rám bízta a zenék megírását is, ami egy új dolog volt számomra, majd megkaptuk a szövegkönyvet, és elkezdtünk dolgozni rajta a Spinozában. Elég sokat próbálgattuk a poénokat, a verseket, hogy mi jó, mi nem jó, mire megszületett a mostani formája az előadásnak.

A Spinozában miért lett vége és hogy került a Szakállszárító a Sufniba, illetve miért pont ide?

A Spinoza közönsége alapvetően nem ilyen előadásokhoz van szokva, eléggé kilógtunk az ottani repertoárból. Ettől függetlenül szerettek minket és mi is őket, szerettünk ott játszani.
A Sufnit a Jézus Krisztus Szupersztár próbák alatt fedeztem fel, nagyon tetszett a hely, és elkezdtem ide járni. Ekkor fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy mi lenne ha kipróbálnánk az előadást kocsmaszínházi keretek közt is. Elhívtam a többieket, hogy mit szólnak az ötlethez, a helyhez, és mivel mindenkinek nagyon tetszett, belevágtunk. Időközben összebarátkoztam Sanyival, aki a tulaj, és ő mesélte, hogy Pécsen is van egy hasonló helye, és hogy szeretne különböző kis előadásokat, mint a pécsi Sufniban, ahol verses felolvasóestektől kezdve vizuál dj-ig már szinte minden volt. Meséltem neki a Szakállszárítóról, hogy ez egy 1 órás verses, zenés kis előadás, amit 4-en csinálunk, és hívtam hogy jöjjön el, nézze meg. Sikerült egy nagyon jó hangulatú előadást összehozni, ami után ugyanitt a Sufniban találkoztunk. Kissé félve kérdeztem meg, hogy hogy tetszett Neki, mire közölte hogy „Nagyon nagyon jó, hozhatjátok ide bátran, bármikor.” Ez volt nagyjából 2010 novemberében.
Úgy gondolom maga az előadás alapvetően hangulatában, a stílusát tekintve sokkal inkább egy ilyen helyre való. Az itteni hely törzsközönsége is inkább a mi korosztályunk, tehát sokkal inkább befogadóak egy ilyen darabra. Nagyon szeretem a helyben, hogy kicsit ugyan túlzsúfoltnak tűnik, de a falak tele vannak kottákkal, lemezekkel, és az ember mindig talál valami érdekeset. Kicsit elmosódnak a színházi határok attól, hogy kicsi helyen, nem is igazi színpadon játszunk, sokkal oldottabb a közönség is, végülis ez egy kocsma, ahol lehet iszogatni, és közben jól érzik magukat az előadás alatt.
Végül januárban sikerült megtartani az első előadást, ami nagyon jól sikerült.

Kiknek a versei szerepelnek a darabban?

Schlachtovszky Csaba és Győrei Zsolt szedték össze a verseket, nagyrészt kortárs magyar költők műveiből (pl. Karafiáth Orsolya), de sok olyan emberrel is beszéltek, mint például Molnár Péter Salamon szobrász, aki a Fürdőkád c. verset is írta, akiknek nem a költészet a fő foglalkozásuk.

Volt beleszólásotok, hogy mi kerüljön be végül, vagy kész anyagot kaptatok?

Hoztak nagyjából 30 verset, hogy ezekből kéne dolgozni, aminek szinte minden egyes darabjához ragaszkodtak, és a sorrend is megvolt, hogy bizonyos fokú kapcsolódás azért legyen a versek közt. Aztán a próbák során volt olyan, amiről úgy éreztük, hogy nem igazán illik oda, megakasztja kicsit az előadást, olvasva vicces, de felolvasva és előadva már nem annyira, úgyhogy valamennyire azért volt beleszólásunk, picit változott a sorrend és egy-két vers ki is maradt ezért.  Szerencsére ilyen szempontból rugalmasak voltak.

Korábban ti 4-en dolgoztatok már együtt, vagy ez volt az első közös munkátok?

Fekete Linda az osztálytársam volt, illetve az Udvariatlan szerelemben játszottunk együtt, Holecskó Orsit és Somát pedig látásból ismertem. Amikor kiderült, hogy Orsi babát vár, és kiszáll az előadásból, akkor került be Rusznák Adrienn, aki egy nagyon jó barátom testvére, de dolgozni vele se dolgoztam eddig.
Az a jó ebben az egészben, hogy négy majdnem teljesen különböző világ, és négy teljesen új ember találkozásából született meg a Szakállszárító.

A Szakállszárító legközelebb 2011. február 5-én és 11-én 22 órától lesz látható a Sufniban.
Az előadásokról és a további időpontokról bővebb információ a Sufni Pest facebook oldalán.
Az előadásban elhangzó versekből egy kötet is készült, mely a helyszínen megvásárolható.

Szereplők:
Csórics Balázs, Fekete Linda, Rusznák Adrienn, Zámbori Soma

Helyszín: Sufni Art Café & Pub, Bp. Erzsébet körút 36.

 Kiss Brigi

Kapcsolódó tartalmak

Egyenlő szavazatot kapott a Vígszínház vezetésére pályázó két jelölt

Volf Anna

Formabontó popmusicalt rendez Szente Vajk

Buchmann-Horváth Emese

Gyűjtőkártya a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Sándor Petra

A 2012/13 évad zenés előadásai Magyarországon

Sándor Petra

Egy darabot a szívemből a Budapest Kongresszusi Központban

Buchmann-Horváth Emese