Kitekintő

Szavak – Életjáték egy részben

Kísérleti jellegű előadásnak adott otthont a Játékszín – a műfaja: életjáték egy részben. De kinek az élete? Természetesen minden élet egyedi és érdekes, de ez az élet éppen mitől olyan érdekes, amitől színházi előadás lesz belőle?

Ez a darab Weisz Fanni és párja, Hajmásy Péter (játssza: Bács Péter) kapcsolatának történetét meséli el Bori Tamás rendezésében, ami azért sokkal több egy kívülálló számára, mint egy átlagos romantikus történet, mert két világ találkozása bontakozik ki a szemünk előtt: Fanni ugyanis nem hall, míg párja viszont igen, és azt gondolnánk, ez áthidalhatatlan akadály. Az előadásból pedig pont az ellenkezője derül ki. Elcsépeltnek hangzik, de mégis igaz a mondás, amit kettejük története újra bebizonyít: a szerelem mindent legyőz. Külön kiemelendő az este híd-mivolta a siketek és a hallók világa között: a nézőtér teljesen megtelt mindkét tábor tagjaival.

Fanni és Péter története megmosolyogtat bájosságával és életszerűségével – persze bővelkedve olyan mozzanatokban, ami a nézőtéren többségben lévő hallóknak elmondhatatlanul abszurd. Például belegondolni, mennyire frusztráló lehet egy ilyen kapcsolatban, ha egy veszekedés közben siket párunk ránk oltja a villanyt, vagy ha egy baráti összejövetel azért fullad vitába és megbántottságba, mert egy unásig használt, hétköznapi gesztus abszolút más – sértő – jelentéstartalommal bír egy olyan személynek, aki jeleléssel kommunikál.

Szívfacsaró pillanatokból sincs hiány: az előadás legmeghatóbb jelenete egyértelműen Fanni édesanyjához szóló monológja, amit az addig a pontig is “magyar hangjaként” őt segítő Nádasi Veronika segítségével tolmácsolt.

Nagyjából 300-an lehettek tanúi június 9-én a Játékszínben a Szavak premierjének. Ha csak ennyi embert megérintett a darab annyira, hogy ezentúl jobban odafigyeljen saját kommunikációjára abban az esetben, ha siket vagy nagyothalló ember van a társaságában, már az is segíthet abban, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz. És talán abban is, hogy a világ – ha csak kicsivel is – jobb hellyé váljon. 

Molnár Rebeka

Kapcsolódó tartalmak

Shrek világhódító útra indul

Volf Anna

Macskadémon

Nagy Péter

Aktuális retro

Vincze Dániel

Magyar szerzők, magyar történetek az Operettszínház 2018/19-es évadában

polauf.eszter

Fantom 25 Premier – Interjú Végvári Eszterrel

Nagy Péter