Hírek, beszámolók

Tóték és darab Jávor Pál életéről: „magyar évad” az Újszegedi Szabadtérin

Kék-lila nyár címmel ősbemutató Jávor Pálról és az egyik legkedveltebb huszadik századi magyar dráma, a Tóték várja idén az Újszegedi Szabadtéri Színpad nézőit. Előbbi a Szegedi Pinceszínházzal koprodukcióban kerül színpadra, utóbbi pedig a tavaly már hatalmas sikert aratott beregszászi Illyés Gyula Színház előadásában lesz látható. A Szegedixie gála idén is kellemes zenei csemegét nyújt majd a nézőknek. Áprilisban vidéki városokban indít kampányt a Szabadtéri a Tourinformmal közösen, a Játékok és Szeged népszerűsítése érdekében.

Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának szándékai szerint Újszegeden a legfontosabb törekvés, hogy évek óta itt mutatják be a prózai előadásokat, melyek a Dóm térről „kiszorultak”.

Idén a megszokottnál eggyel több produkciót kínál Újszeged, amely igazi magyar évaddal várja a közönséget, öt estén keresztül. Két prózai előadást láthatnak a nézők.

Kék-lila nyár: új magyar darab a színészlegendáról, Jávor Pálról

Az országosan ismert színművész, Hegedűs D. Géza játssza a főszerepét annak az ősbemutatóként színre kerülő Pozsgai Zsolt-darabnak, mely 1959 májusában, Jávor Pál halála előtt három hónappal játszódik. Jávor feleségét Fekete Gizi játssza, a fiatal színésznőt, Tormát, aki az utolsó nagy szerepre csábítaná a lelkileg erre alkalmas, ám fizikailag már alkalmatlan Jávort, Erdélyi Tímea alakítja. A három szereplő között egy emberi játszma bontakozik ki, közben megjelenik Jávor régi barátja, Kiss Ferenc valamint a történet négy hajnalának helyszínéül szolgáló Kamara Varieté zongoristája, Menedék Imre és éjjeliőre is. A darabot azok az édes-bús dalok gazdagítják, melyeket Jávor Pál ebben az időben a varietében adott elő.

Tóték: a legkedveltebb magyar darab érkezik határon túlról

Idén visszatér Újszegedre az egyik legnívósabb határon túli társulat: a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház. Tavalyi előadásuknak – melyet két estén láthattak a nézők – óriási sikere volt. Idén a – külföldön is – legismertebb és legkedveltebb huszadik századi magyar drámával készülnek: Örkény István Tóték című darabját hozzák, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás évek óta töretlen és kiemelkedő sikerrel fut: 2005-ben elnyerték vele a kisvárdai Magyar Színházak Fesztiváljának több díját is. A háborúban ideggyengévé vált, Tótékat folyamatos dobozolásra kényszerítő Őrnagy szerepében a színpadon és a filmvásznon egyaránt közönségkedvenccé vált Trill Zsoltot láthatjuk, aki ezért az alakításáért megkapta a 2007-es Teátrum-díjat.

Ismét dixieland gála szórakoztatja a blues és a jazz szerelmeseit

Természetesen idén is megrendezik a már hagyományosan újszegedi produkciónak számító Szegedixie gálát, ahol két elmaradhatatlan zenekar lép fel a szokásos házigazda szerepben: a Storyville Jazz Band és a Molnár Dixieland Band. Veszely Ernő, a vak tangóharmonika virtuóz lesz az egyik vendégük, aki New Orleans-ban Ray Charles-szal is zenélt együtt. Az idei Szegedixie jazz-nagyágyúja Tabányi Mihály és együttese lesz, akik számtalan ország közönségét meghódították már fennállásuk hosszú évtizedei alatt. A művészről Kodály egyhelyütt úgy nyilatkozott: „Ha Tabányi játszik a tangóharmonikán, akkor az nagyon jó.” A társadalmi szerepvállalás szellemében Újszeged idén is befogadó helyszíne lesz más kulturális eseményeknek.

Összesen öt saját produkcióval várja tehát az Újszegedi Szabadtéri Színpad a nézőket: augusztus 6-án a Szegedixie gálával, augusztus 13-án és 14-én a Kék, lila nyár című ősbemutatóként színre kerülő darabbal, augusztus 20-án és 21-én pedig a Tóték beregszászi előadásával. A belépők a Szegedixie-re 1800 Ft-ba, a két prózai előadásra pedig 1600, 1800 valamint 2000 Ft-ba kerülnek. A jegyek mindegyik produkcióra a Szabadtéri jegyirodájában (REÖK, Szeged, Tisza Lajos krt. 56.), országszerte az ismert jegyértékesítő pontokon, valamint interneten, az Interticket rendszerén keresztül vásárolhatók meg.

Szereposztás:

Őrnagy: Trill Zsolt
Tótné: Szűcs Nelli
A lajt tulajdonosa: Varga József
Tót: Tóth László
Ágika: Orosz Melinda
Postás: Rácz József
Cipriáni professzor: Kacsur András
Tomaji plébános: Sőtér István
Gizi Gézáné: Béres Ildikó
Lőrincke: Szabó Imre
Elegáns őrnagy: Ivaskovics Viktor
Valamint jelentős történelmi figurák: Ferenci Attila, Kristán Attila, Gál Natália, Vass Magdolna, Orosz Ibolya

Díszlettervező: Alekszander Belozub   
Jelmeztervező: Csolti Klára
Zeneszerző: Alexander Balanescu
Dramaturg: Kozma András
Rendező: Vidnyánszky Attila

Kapcsolódó tartalmak

A Sírhant művek sztárja a Broadway legjobban várt musical-felújításában

Volf Anna

Szép nyári nap – Neoton musical az Operettben

admin

Ének az esőben – Operettszínház (Gömöri-Kerényi-Jenes)

Buchmann-Horváth Emese

Olivér! Zalaegerszegen

admin

Az Operettszínház sztárjai Mága Zoltánnal koncerteznek

Krista Adrienn