Hírek, beszámolók

Bejelentették a Szegedi Szabadtéri Játékok 2010-es műsorát

A mai napon jelentették be a Szegedi Szabadtéri Játékok jövő nyári programtervét a REÖK-ben tartott sajtótájékoztatón.

Sajtótájékoztató a REÖK-benA 2010-es nyár előadásai:

My Fair Lady (musical) – 2010. július 2., 3., 9., 10., 11.

Dózsa (tánckrónika Dózsa György tetteiről) – 2010. július 16., 17.

Opera és Operett Gála – 2010. július 24.

Carmen (opera) – 2010. július 30., 31.

Hair (musical) – 2010. augusztus 13., 14., 15., 20., 21., 22.

A sajtótájékoztatót Solymos László, Szeged alpolgármestere nyitotta meg. A sajtó képviselőinek köszöntését követően Szetey András vette át a szót, s elmondta, hogy a 2010-es Szegedi Szabadtéri Játékok “Nulladik napján”, május 22-én egy szuperkoncerttel ünneplik meg a Délmagyarország napilap 100 éves évfordulóját. A koncerten több magyar és európai sztár is fellép majd, közülük Ákost emelte ki a főszerkesztő.

A sajtótájékoztató fő apropóját adó bejelentést már Bátyai Edinától hallhatták a sajtó képviselői. A fentebb felsorolt előadásokhoz hozzáfűzte, hogy mind a négy színpadi mű saját produkcióként lesz bemutatva, s az elkövetkezendő öt évben is erre fognak törekedni.

A My Fair Lady – melyet soha nem játszottak még a Dóm téren – az egyik legklasszikusabb zenés darab: az operett és a musical műfajának határán mozog, és bár a lexikonok musicalként tartják számon, az operett műfajához szorosan kapcsolódik. A Szabadtéri eddig is törekedett arra, hogy a musical népes rajongótáborát becsábítsa az operett-előadásokra azzal, hogy lendületes, fiatalos, modern koncepcióban viszi színre azokat, a My Fair Lady a két műfajt szinte egyszerre mutatja be. G.B. Shaw színművéből, a Pygmalionból írt darab olyan népszerű slágerekkel mutatja be a szegény kis virágáruslány, Eliza Doolitle, Higgins professzor és Pickering ezredes történetét, mint a Ma éjjel táncolnék vagy a Lenn délen édes éjen…. A klasszikus operett rajongóinak az operettgála nyújt majd remek szórakozást, mely a Dózsa produkció után kapott helyet a műsorban.

A Dózsa című előadás lesz a következő bemutató, amely a kétévente megrendezendő és jövőre éppen esedékes Néptáncfesztivál zárásaként valósul meg. Tavaly új irányt mutatott a Szabadtéri a néptáncnak: színházi helyzetbe hozta, hiszen komplett előadás született a táncok köré. Ezt a hagyományt szeretnék folytatni, amikor is Dózsa Györgyről, az 1514-es parasztfelkelés vezéréről állítják színpadra a produkciót. Egy komoly alkotópáros – Szarka Tamás és Zsuráfszky Zoltán – valamint egy rendkívül népszerű táncművész lesznek az előadás főszereplői.

A Carmen az operairodalom talán legnépszerűbb alkotása, amely a legtöbb híres áriát adta a világnak. A francia zeneszerző Georges Bizet életművének legkiemelkedőbb darabja ez az opera, melynek szövegkönyve Prosper Merimée kisregénye alapján készült. Olyan áriákat hallhat majd a közönség mint a Torreádor-dal, Don José Virág-dala vagy a legnépszerűbb: a szenvedélyes cigánylány, Carmen által énekelt Habanera.

A Hair minden idők legnépszerűbb musicalje, mely egy egész nemzedék és a hippi-korszak kultuszművévé vált, és rajongóinak száma azóta csak növekszik. A dinamikus, elementáris táncokra lehetőséget adó művet még sosem mutatták be a Dóm téren. A Hair dalai – így az Aquarius, az I Got Life, a Manchester England England vagy éppen a Let the sunshine in – mindenki által ismertek, így egyértelmű helye van az ország legnagyobb musical-játszó színpadán.

Kapcsolódó tartalmak

Felújított klasszikussal nyitják meg az Operettszínház új kamara játszóhelyét

Buchmann-Horváth Emese

Színházak éjszakája – Operettszínház: Betekintés a kulisszák mögé

Czitrovszky Balázs

Vígszínház – Csütörtökön hallgatja meg Eszenyi Enikőt a szakmai bizottság

Volf Anna

Nagy öröm a József fotós próbáján!

admin

Így készült a Jézus Krisztus Szupersztár – 1. rész

Volf Anna