Hírek, beszámolók

Szent Márton rock-passió Szombathelyen

Izgalmas színházi eseménynek lehetnek tanúi azok, akik a napokban ellátogatnak Szombathelyre, hiszen a 2016-os évet hivatalosan is Szent Márton-emlékévnek nyilvánították, így gazdag program várja az idelátogatókat.

A 2012-ben újjáéledt Iseumi Játékok idei nyitóelőadása a Szent Márton – Krisztus katonája c. szimfonikus rockpassió lesz, mely Szent Márton életét meséli el, de szakrális játékként a beavatás, a megtisztulás élményével is szolgál. Senkit ne riasszanak vissza ezek a hívószavak – az előadás valóban több szempontból is érdekes vállalkozás. Rendhagyó módon a szombathelyi Történelmi Emlékparkban kerül megrendezésre, ahol nem klasszikus színházi körülmények várják a nézőket: nincs hagyományos színpad, az előadás egy hármas tagolású térben játszódik, ami azt az érzetet kelti, mintha templomban ülne a néző.

Berkes Gábor a szimfonikuskkal kiegészített rockzenekarral igazán fülbemászó, populáris dallamokkal, de mégis klasszikus hagyományokat követve élvezetes zenei élményt hívott életre. Ehhez csatlakoznak a szombathelyi illetőségű Csikós Attila irodalmi értékeket képviselő dialógusai, amely törekszik a történelmi hűségre, mégsem száraz, tényszerű szöveget kapunk, hanem egy sajátos humorú, szórakoztató és mégis elgondolkodtató darabot. A dalszövegek pedig a színházi világban is jól ismert Valla Attila nevéhez fűződnek. Bagó Bertalan rendezése letisztult, filmszerű képekkel, érdekes karakterekkel és egyértelmű történetvezetéssel mutatja be Szent Márton életét.

Bár Szent Márton élete és munkássága igazán mély mondanivalóval bír és komoly téma; a zene, a színészi játék és a rendezés egysége garantálja a komolyság mellett azt, hogy a nézőnek egy igazán szórakoztató, elgondolkodtató nyári színházi élményben legyen része. Az előadást két alkalommal tekinthetik meg, 2016. július 21-én és 22-én (esőnap: július 23.) a szombathelyi Történelmi Emlékparkban.

 

Csikós Attila-Berkes Gábor-Valla Attila:

Szent Márton – Krisztus katonája
szimfonikus rockpassió

 

Szereplők:

Both András, Gergely Márk Nándor, Kátai István, Nádasi Veronika,
Szegezdi Róbert, Szemenyei János, Vágó Bernadett, Zöld Csaba

 

Közreműködik: a Savaria Szimfonikus Zenekar

Rockzenészek:
Dandó Zoltán, Lőrincz Viktor,
Molnár Levente, Szentmihályi Gábor

 

Jelmez: Sántha Borcsa

Karmester: Oberfrank Péter

Rendező: Bagó Bertalan

 

Potyó Krisztián

Kapcsolódó tartalmak

My Fair Lady a Margitszigeten

Rechtenwald Kristóf

Egy napig a gyerekeké lesz a Müpa

halasi.vivien

Evita Sopronban

Volf Anna

Tavaszébredés – West End

Nagy Péter

Nőnapi meglepetéssel készülnek Gyöngyösön

admin