Hírek, beszámolók

Szilveszteri programok – színházi előadások Budapesten

Vígjátékokkal, zenés produkciókkal várják a nézőket szilveszterkor a budapesti színházak. A Vígszínházban A zöld kilences, a Budapesti Operettszínházban az Elisabeth, a Madách Színházban a Mary Poppins szerepel a műsoron. A közönség új előadásokat is láthat az év utolsó napjaiban: a Centrál Színház az Illatszertár című darabot tűzi műsorra, a Nemzeti Színházban pedig a Kabaré című musical látható a színművészeti egyetem hallgatóinak előadásában.

A Vígszínházban szilveszter este az Ascher Tamás rendezte A zöld kilences című zenés színmű látható, a Pesti Színházban pedig a Sylvia című vígjátékkal várják a nézőket 31-én.
A Nemzeti Színházban, a Kaszás Attila Teremben a Kabaré című musicalnek, az Ódry Színpad és a Nemzeti Színház közös produkciójának bemutatója látható. Az 1931 szilveszter éjjelén induló, a fasizálódó Németországban, Berlinben játszódó történetet a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor vezette osztályának színészhallgatói adják elő.
A Centrál Színház az óévet legújabb előadásával, az Illatszertárral búcsúztatja, a produkciót 30-án láthatja először a közönség, 31-én délután és este is eljátsszák, és ugyancsak a szívet melengető szerelmes történettel köszöntik az újévet január 3-án. László Miklós 1937-ben született darabja meghódította a világot, több film is készült belőle, legismertebb feldolgozása A szerelem hálójában című alkotás. A Centrál Színház a kisszínpadon is várja a nézőket szilveszterkor: a Francia rúdugrás című produkciót játsszák.
A Katona József Színház Kamrában 30-án az Áll a bál című zenés összeállítással várják a közönséget. A nagyszínpadon szilveszterkor délután és este is zenés produkció, a Musik, Musikk, Musique (Koncertvarieté) látható. Koncert-színház orfeumi látványvilággal, jelmezekkel, zenekarral – a színészek táncolnak, tíz nyelven énekelnek, és a korabeli varieté-előadókhoz méltóan további meglepetésekkel is szolgálnak.
A Radnóti Színházban hétfőn a PRAH című darabot mutatják be, az Örkény Színházban délután és este is láthatja a közönség a János király című előadást.
A Belvárosi Színházban december 31-én délután és este is játsszák az Orlai Produkció A nagy négyes című előadását, amely – Molnár Piroska, Vári Éva, Szacsvay László és Benedek Miklós játékával – az örökifjúságról és a művészet hatalmáról szól sok humorral, iróniával. Az újév első napján az Esőember – az Oscar-díjas film színpadi változata – szerepel a műsoron Kulka János és Nagy Ervin főszereplésével.
A Játékszínben évbúcsúztató operettgálát láthat a közönség Operett csillagok szilveszter éjszakája címmel. Az est sztárvendége Kovács Zsuzsa és Csere László. Az Újszínházban a Mert a mamának így jó című komédiát játsszák. A József Attila Színházban délután az Indul a bakterház című vígjáték látható, a Karinthy Színházban pedig a Lovagias ügy című produkció szerepel a műsoron, délután és este is.
A Magyar Színházban szintén két alkalommal játsszák el az év utolsó napján a Vámpírok bálja című musicalt. A Thália Színházban az Esküvőtől válóperig című bohózattal zárják az évet. A Rózsavölgyi Szalonban A kappan, a csirke és a marabu… című kabaréest látható szilveszterkor.
A gyerekeket is számos program várja az év utolsó napjain is: a Pesti Színházban vasárnap délután és este is A dzsungel könyve című zenés mesejáték, a Budapest Bábszínházban hétfő délelőtt a Misi mókus vándorúton című bábjáték, a Fővárosi Nagycirkuszban délután a Cirkuszi kavalkád című műsor látható. A Madách Színházban délután és este is várja a közönséget a varázslatos dadus és a Banks-család történetét bemutató Mary Poppins című musical.
Szilveszterkor nem marad el a két Denevér-előadás a Magyar Állami Operaházban. A dalszínház 2013. január elsején először rendez olyan újévi koncertet, amelyen általa rendelt új művek hangzanak el: Matyó Tamás Újévi nyitány című darabja és Lackfi János Vers az újesztendőhöz című költeménye. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Héja Domonkos vezényli.
A Budapesti Operettszínházban december 31-én délután és este is láthatja a közönség az Elisabeth című musicalt: különleges szilveszteri előadással várják a nézőket, operett-musical műsorral és retro bulival. Január 1-jén pedig Ünnepel a világ! címmel zenés utazásra hívja vendégeit a színház, Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Johann Strauss, Ábrahám Pál, Zerkovitz Béla, Szirmai Albert, Huszka Jenő, valamint Lévay Szilveszter és Leonard Bernstein műveinek legnépszerűbb melódiái csendülnek fel, emellett a Parasztbecsület és a Gianni Schicchi című operából hangzanak el részletek.

 

Forrás: MTI
 

Kapcsolódó tartalmak

Országos színházi évadnyitót tartanak Pécsen

Volf Anna

Új Egri csillagok a Pannon Várszínházban

Sándor Petra

Ráckevei Anna színművész a debreceni Csokonai Színház új igazgatója

Volf Anna

A II. Madách Musical Pályázat újabb fordulója ért véget

Buchmann-Horváth Emese

Sakk fotóspróba (Molnár László-Molnár Ágnes-Gesztesi Károly)

Stern Ágnes